EZ subsidieert breedband

Vermindering administratie lastendruk via ict

Dit artikel delen:

Het gebruik van breedbandige glasvezelverbindingen krijgt een stimulans. Minister Jorritsma (Economische Zaken) stelt euro 6,8 miljoen euro beschikbaar om de toegankelijkheid en effectiviteit van bestaande breedbandnetwerken te vergroten. Het geld is bestemd voor het uitvoeren van een aantal lokale voorbeeldprojecten.

Dit soort glasvezelverbindingen is van groot belang voor de ontwikkeling van de elektronische snelweg. Gebruik hiervan wordt belemmerd door de 'laatste kilometer'-problematiek: via de lokale netten is vaak geen aansluiting mogelijk op deze snelle netwerken.
Het plan 'Het mkb in De Digitale Delta' geeft een impuls aan het toepassen van internet en e-commercie door het midden- en kleinbedrijf. Doel is dat ruim 60 procent van het mkb in 2005 elektronisch transacties verricht.
Verder hebben de ontwikkeling van een elektronisch loket, het project Formulieren On Line, de elektronische 'heerendiensten' en het basisbedrijven-register hoge prioriteit. Deze activiteiten dragen ook in belangrijke mate bij aan het verminderen van de administratieve lastendruk.

Onderzoek

De nieuwe subsidieregeling Technologische Samenwerking ondersteunt risicovolle investeringen in onderzoek en ontwikkeling. In juli is advies uitgebracht over de versterking van het Nederlandse ict-onderzoek. Dit advies van de Taskforce Le Pair zal worden meegenomen in de Bouwstenen-notitie ict, die de Tweede Kamer binnenkort krijgt. Deze notitie legt de grondslagen voor een structurele verhoging van de ict-inspanningen op het gebied van onderwijs, e-government en innovatie. Tevens geeft het stuk een beeld van de wijze waarop versneld tot de uitrol van een wijdvertakt breedband netwerk in Nederland valt te komen.
De nieuwe Technostartersregeling moet het innovatief ondernemerschap bevorderen. Binnenkort worden nadere details hierover gepubliceerd. Dit instrument krijgt de vorm van een tender-regeling. Doel is de kennisoverdracht van universiteiten aan starters te stimuleren.
Jorritsma noemt het tekort aan hooggekwalificeerd personeel een belangrijk knelpunt bij de innovatie. Het tekort is structureel van aard. Nodig zijn aanpassingen bij de onderwijs- en opleidingsinstellingen. Het komend jaar wordt hiertoe onder andere de Scholingsimpuls geïntroduceerd. Deze stimuleert innovatieve scholingstrajecten.
 
Troonrede
Koningin Beatrix zei in haar Troonrede dat de betrokkenheid van de burger verder wordt bevorderd door modernisering van overheidscommunicatie. Dit gebeurt vooral door gebruik van internet en e-mail. Verder wordt de toegang tot informatie verbeterd. "Daartoe zijn voorstellen tot nieuw beleid en aanpassing van de Grondwet in voorbereiding", aldus de koningin.
Welvaartsgroei en mobiliteit gaan hand in hand. Omvangrijke investeringen in bereikbaarheid blijven noodzakelijk. Binnenkort zal de regering een wetsvoorstel indienen tot invoering van de kilometerheffing. De koningin liet het daarbij voor wat betreft de ict. Het project kilometerheffing, ook wel Mobimiles genaamd, biedt grote mogelijkheden voor de ict-sector. In iedere auto zit dan een klein, goedkoop kastje, een complete gps/gsm- oplossing. Door gps is precies bekend waar de auto zich bevindt. Automobilisten kunnen desgewenst de locatieherkenning aanzetten. De it-industrie kan op al die nieuwe technologie inhaken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-21T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.