Naambeheerders Internet blunderen nogmaals

Bedrijven onbereikbaar door wissen domeinbestand

Dit artikel delen:

Het Internetwork Information Center (Internic), de voornaamste beheerder van domeinnamen van het world wide web, heeft vorig weekend weer de sites van enkele bedrijven per ongeluk ontoegankelijk gemaakt. Een simpel schoonmaakprogramma met een fout erin wiste drie domeinnamen, waardoor de bijbehorende bedrijven geheel van het Internet waren afgesneden.

Het probleem ontstond zaterdag en werd door de getroffen bedrijven opgemerkt na een stortvloed van teruggekaatste e-mail. Eén van die slachtoffers was Web Communications (Webcom), een Internetprovider met meer dan 6000 zakelijke gebruikers in 60 landen. Zondagavond was alles weer hersteld, voornamelijk dankzij een alerte en hardnekkige klant van Webcom in Virginia. Deze rammelde die hele zondag aan de gesloten deuren van Internic, totdat het bedrijf eindelijk reageerde.

Absurd

Thomas Leavitt, vice-president bij Webcom, ontving zaterdag een melding van het probleem en heeft sindsdien tevergeefs geprobeerd Internic te bereiken. "Het is gewoon absurd dat een leverancier van zo'n vitale dienst geen helpdesk heeft buiten kantooruren", vlamde Leavitt. "Ze zijn duidelijk niet in staat om een dienst van dit kaliber te verzorgen. En het lijkt er niet op dat ze ook maar iets gaan verbeteren."
Internic heeft inmiddels een verontschuldiging aan Webcom op het Internet geplaatst. Voor de woedende Leavitt is dit niet voldoende. Het virtuele bestaan van zijn bedrijf werd namelijk al eerder per abuis beëindigd.

Vervalste fax

Network Solutions, het moederbedrijf van Internic, ontving begin juli een vervalste fax. Dit document leek afkomstig van Webcom en bevatte een verzoek om diens domein te wissen. De volgende ochtend bleek deze wens al vervuld te zijn.
De flater werd ontdekt en hersteld "voordat er ernstige verstoringen in onze dienstverlening ontstonden", vertelt Leavitt. "Internic heeft toen beloofd dat er niets meer met ons domein zou gebeuren voordat wij ingelicht zouden worden. Dat blijkt nu dus niet waar te zijn."

Ontregeling

De naambeheerders van het Web blunderen echter ook zonder nep-opdrachten. Slechts zes weken geleden wiste een systeembeheerder van het bedrijf een bestand met tientallen domeinnamen. De computer waarop dit gebeurde, gaf nog een waarschuwende mededeling over de gevolgen. De man negeerde dit echter. Een beslissing die grote delen van het Internet voor langere tijd ontregelde. De routeringsservers op het wereldwijde netwerk halen namelijk bij Internic de naambestanden om het Net-verkeer te kunnen dirigeren. Dergelijke computers verzorgen de vertaling van de naam van een website naar de getallen van het bijbehorende Internet Protocol-adres.

Virus

De getroffen sites konden niet meer worden gevonden en bestonden dus simpelweg niet voor de buitenwereld. Doordat deze naambestanden continu gekopieerd en gespiegeld worden, verspreidde de fout zich als een virus.
Deze grootschalige storing van het schijnbaar onkwetsbare Internet schokte veel gebruikers. De overtuiging dat een dergelijke ramp niet nogmaals plaats zou vinden, blijkt nu niet meer te zijn dan alleen een hoopvolle gedachte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker