Internetimperium voor een prikkie

Nieuwe eigenaar bankroete Novaxess draait in eerste jaar al winst

Dit artikel delen:

De uit faillissementen opgekochte telecom- en internetbedrijven Novaxess en Inovara zijn in een jaar tijd omgesmeed tot een winstgevende onderneming. Het schrappen van de schuldenlast gaf de activiteiten een nieuw leven.

Wereld van verschil
De Amerikaanse investeerders Battery Ventures en M/C Venture Partners staken in totaal tachtig miljoen dollar in het Nederlandse internet- en telecombedrijf Novaxess dat begin 2000 van start ging. In mei 2002 kreeg de Nederlandse directie te horen dat de geldkraan dicht ging. Al snel volgde daarop een faillissement. De nieuwe eigenaar kreeg het bedrijf in handen voor een bodemprijs: achthonderdduizend euro. Bij Inovara lagen deze verhoudingen anders, omdat het Britse moederbedrijf Atlantic Telecom meteen al zelf bij de start van de dsl-aanbieder failliet ging en daardoor alleen een kleine bruidschat meegaf.
"We zijn misschien niet de grootste aanbieder maar financieel wel gezond. Versatel moet zijn eerste nettowinst nog realiseren", zegt directeur Henk Buitenhuis van telecom- en internetbedrijf Novaxess. De onderneming, die zich richt op spraakdiensten, dsl-verbindingen en andere isp-diensten als hosting voor mkb-bedrijven, kwam in juli 2002 in acute financiële problemen toen de Amerikaanse investeerders de handen van het bedrijf aftrokken. Twee weken later volgde een faillissement, waarna investeerder Marcel Boekhoorn binnen enkele dagen toesloeg. Hij kocht de restanten van de onderneming op voor ruim 800 duizend euro. Novaxess had tijdens zijn doorstart tweeduizend bedrijven als klant.

Geen windeieren

De transactie heeft Boekhoorn, die zijn internet- en telecominvesteringen onder de vlag van Esi-Ned uitvoerde, geen windeieren gelegd. De schuldenlast kon bij het faillissement geschrapt worden. Ook ging maar een beperkt deel (45) van de tweehonderd medewerkers van Novaxess over naar het nieuwe bedrijf. Het gaf hem controle over een onderneming waarin Amerikaanse investeerders tachtig miljoen dollar geïnvesteerd hadden. Dezelfde tactiek volgde Esi-Ned bij het faillissement van dsl-aanbieder Inovara, dat in september vorig jaar de curator over de vloer kreeg. Voor dit bedrijf betaalde Esi-Ned 900 duizend euro. Andere bedrijven, waaronder die van hostingbedrijf Ision en internetbedrijf Concepts ICT dat eerder al een hele rij branchegenoten opslokte, werden zonder faillissement aan de onderneming toegevoegd.
Deze overnames maakten Esi-Ned tot een belangrijke telecom- en internetaanbieder in Nederland. Novaxess bijvoorbeeld had in tachtig wijkcentrales dsl-apparatuur staan, Inovara tekende voor 130. Door overlap en een kritische analyse van de dsl-vraag in deze wijkcentrales zijn dat er een jaar later nog maar honderd. Deze en andere synergiemaatregelen in het netwerk en het personeel hebben ervoor gezorgd dat het bedrijf vorig jaar al een nettowinst van 340 duizend euro boekte. Buitenhuis verwacht dat deze winst dit jaar meer dan verdubbelt op een omzet van rond de dertig miljoen euro.
Alle activiteiten van de overgenomen bedrijven zijn inmiddels onder Novaxess en de hoede van Buitenhuis geschaard. De telecom- en internetbranche is nieuw voor hen. Hij kent Boekhoorn van de tijd toen hij bestuurder was bij de melkmachinefabrikant Prolion. Hij zegt aangenomen te zijn om structuur in het nieuwe Novaxess aan te brengen en deze op een relatief beperkte geldstroom te sturen. Kennis van de telecommarkt is voldoende in huis. Buitenhuis ziet Novaxess meer overnames doen in de nog steeds consoliderende internetbranche. Wel moeten deze nu uit het lopende budget van Novaxess gefinancierd worden. Hetzelfde geldt voor de investeringen in de infrastructuurvoorzieningen die voor de komende maanden op de agenda staan. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-15T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.