Google zoekt en vindt beurs

Dit artikel delen:

Zoekgereedschap Google gaat eindelijk naar de beurs. Een week geleden leverde de oprichters Sergey Brin en Larry Page de paperassen in bij de Amerikaanse beurswaakhond.

De beursgangprocedure is gekoppeld aan een zogeheten 'Dutch auction'. Dat is een veiling waarbij de bieders de prijs bepalen en geen enkele bieder grote partijen aandelen kan verkrijgen. Voor het eerst maakte dé zoekmachine ook omzet- en winstcijfers openbaar. Het bedrijf maakte in 2003 een winst van 105 miljoen dollar op een omzet van 962 miljoen dollar.
Google maakte de afgelopen drie maanden per zes dollar omzet één dollar winst. Dat is iets meer dan Yahoo: één dollar winst op iedere 7,5 dollar omzet.

Ongewoon

'Google is geen gewoon bedrijf, we hopen dat het zo blijft', schrijven de twee oprichters in een brief bij de SEC-aanvraag. Ze waarschuwen beleggers erin ook dat de groei dit jaar zal afnemen.
Het bedrijf hoopt op de beurs 2,718.281.828 miljard dollar op te halen. Dat getal is gelijk aan e, het grondgetal voor de natuurlijke logaritme. Anders geformuleerd: In een grafiek van de hyperbool y=1/x is het oppervlak uitgesneden tussen de schuine curve, de horizontale (x-)as en de verticale lijnen op het punt x=1 en het punt x=e, 1. Daarmee laat Google en passant zien dat zijn zoekgereedschap is uitgevonden door 'geeks'. Uit die subcultuur ontsproot ook de naam, een verbastering van Googol, tien tot de macht honderd, ofwel een 1 gevolgd door honderd nullen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-07T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.