Chat en VoIP vereisen betere beveiliging mailomgevingen

Dit artikel delen:

De introductie van nieuwe communicatietoepassingen op ip-netwerken zal de eisen op het gebied van beveiliging en beheer flink verzwaren. Uitbesteding van deze taken maakt het probleem overzichtelijk en de kosten beheersbaar.

Als bedrijven niet oppassen zijn zij na een grootschalige introductie van nieuwe ip-toepassingen (internet protocol) als chat en voip (voice over ip) straks terug bij af. "Theoretisch is vastgesteld dat voip gevoelig is voor spam. Dan kun je voor 100 procent aannemen dat die overlast ook zal ontstaan. Hetzelfde geldt voor chatinfrastructuren", meent Jurgen Wagenaar, Benelux partner account director bij Messagelabs. Dit bedrijf voert de beveiliging van andermans mailsystemen uit door alle berichten op de eigen infrastructuur op kwaadaardige inhoud of werking te controleren. De dienstverlener verbetert momenteel zijn netwerk om binnenkort ook tijdkritische toepassingen als voip aan te kunnen. Messagelabs ziet de beveiliging van chatsoftware bij bedrijven aan belang winnen.
Menno Lijkendijk, werkzaam bij BT, ziet de beveiliging van chatsoftware eveneens hoger op de agenda van bedrijven komen. Hij pleit voor rationalisatie van het mailprobleem, zodat ook andere risico's op het netwerk meegenomen kunnen worden. "Op dit moment is het afstoppen van chatsoftware actueel. Je kunt het je als bedrijf alleen niet veroorloven om voor iedere nieuwe dreiging een nieuw systeem aan te schaffen. Los van de prijs weet je nooit of zo'n starter uit de VS het lang zal uithouden. Daarnaast duurt het maar even voordat ze overtroffen zijn door de volgende nieuwkomer." BT ondervangt dit risico door het beheer van andermans mailomgevingen in samenspraak met deze gespecialiseerde starters of grote technologiepartners als Symantec, IBM of Microsoft uit te voeren. Lijkendijk zegt dat uit onderzoek gefinancierd door BT blijkt dat 70 procent van de it-directeuren in de bancaire sector bereid is het beheer van mail uit te besteden omdat ze het niet als kernactiviteit zien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-29T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.