Consultancy Guide 2011

Webdreiging is moeilijker te ontdekken

Trends op het gebied van internet

Dit artikel delen:

De belangrijke ontwikkelingen op het gebied van internet: ze zijn terug te vinden in deze bijdrage, die onderdeel uitmaakt van de Consultancy Guide 2011.

Wat is het?

Op het internet wordt gebruikgemaakt van allerlei soorten technologie om websites gebruiks- en klantvriendelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan Java, streaming video of flash. Deze technologie wordt ook wel webtechnologie genoemd. Bij internet-business wordt veel gebruikgemaakt van webtechnologie. Internet-business is een verzamelbegrip en draait om de aan- en verkoop van producten en/of diensten via internet. Synoniemen zijn e-business, elektronische handel, e-commerce en elektronische bedrijfsvoering.

Trends

Deel ISP's kan failliet gaan aan IPv6
Een aantal zakelijke internet service providers gaat 'op zijn minst' een 'aantal klanten verliezen' doordat ze niet bijtijds IPv6 kunnen bieden aan hun klanten. Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force Erik Huizer. 'De isp's die nog niet in IPv6 hebben geïnvesteerd, moeten dat straks van de ene dag op de andere. Terwijl ze in een zakelijk segment zitten met lage marges.' Volgens Huizer zijn er een 'aantal grote service providers' die 'nog bijna niets, of zelfs helemaal niks hebben gedaan aan IPv6. Dat uitstelgedrag is niet verstandig: 'Partijen die de investeringen in IPv6 voor zich uitschuiven krijgen straks in één keer alles voor hun kiezen.'

Run op IPv4 kan internet vertragen
Het opraken van de IPv4-voorraad, in een situatie waarin een minderheid van de wereldbevolking is overgeschakeld op het IPv6-protocol, kan tot chaos op het internet zorgen. Dat voorspelt de voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force Erik Huizer. Hij voorziet vertraging van het internetverkeer, wanneer illegaal verkochte en dubbel gebruikte adressen routeringstabellen vervuilen. 'Je hebt kans dat sommige partijen zeggen 'ik heb nog wel wat adressen over', terwijl andere partijen die willen kopen. 'Wanneer kleine blokjes worden verkocht uit grotere, samenhangende adresblokken, zal het aantal entries in die routeringstabellen dramatisch toenemen. Dan vertraagt het internet zodanig, dat zelfs een situatie kan ontstaan dat het internet helemaal vastloopt.'

Sociale media op de bedrijfsvloer
73 procent van de bedrijven geeft hun werknemers volledige toegang tot sociale netwerken, waaronder het delen van bestanden. Dat meldt Lantech op basis van een online enquête onder 150 bedrijven.

Volgens de netwerkleverancier neemt het onverantwoord gebruik van sociale media door bedrijven 'aanzienlijke kwetsbaarheidsrisico's' met zich mee, waaronder een verhoging van het aantal spamberichten. Dat laatste komt voornamelijk doordat werknemers vaak zakelijke e-mailadressen gebruiken binnen sociale media platformen. Ook het delen van bestanden via sociale netwerken is een risico.

80 procent van de respondenten is actief binnen online sociale netwerken zoals LinkedIn, Hyves, MySpace en YouTube. Van deze ict'ers is een kwart ook overdag op deze sites te vinden en spendeert daar meer één uur. 70 procent van de online sociale netwerkers gebruikt zijn of haar zakelijke mailadres op de netwerken. 20 procent deelt projectinformatie.

Webdreiging is moeilijker te ontdekken
Om de veiligheid van het internet te garanderen is meer internationele samenwerking nodig en betere coördinatie van versplinterde overheidsprojecten. Daarnaast moet intensiever met het bedrijfsleven worden samengewerkt. Dat is één van de hoofdconclusies in het Nationale Trendrapport Cybercrime en Digitale Veiligheid. Dit rapport heeft tot doel de belangrijkste trends op het gebied van cybercrime en de nationale digitale veiligheid weer te geven.

Die gecoördineerde aanpak wordt steeds urgenter doordat aanvalsmethoden van cybercriminelen geavanceerder, gerichter en minder detecteerbaar worden, zo melden de opstellers van het rapport. 'Hightechcriminaliteit is zeer aantrekkelijk. Het kan namelijk met een beperkte investering snel winstgevend zijn, terwijl de pakkans laag is. Cybercriminelen zijn goed georganiseerd en hebben specialisaties die zij als dienstverlening aanbieden. Ze voeren aanvallen uit in tijdelijke samenwerkingsverbanden die zij op internetfora aangaan.'

Tegelijkertijd neemt de dreiging van digitale spionage vanuit het buitenland toe. 'Het wordt ingezet voor het verkrijgen van gevoelige informatie op economisch, politiek en militair terrein.' Daarnaast bouwt een groeiend aantal landen offensieve cybercapaciteiten op, aldus het rapport.

Wie geeft hierover advies?

Accenture
Altran
Atos Origin
BT
Capgemini
Centric
Ciber
Corso
Ctac
Deloitte
Fujitsu
Getronics (KPN)
HP
Humiq
IBM
Imtech ICT
IT Staffing
KPMG
Logica
Microsoft
Nobel
Ordina
Siemens
Telindus
Total Specific Solutions
T-Systems
Unisys
VCD IT Groep
VX Company

Selectie adviesbedrijven

Bovenstaande lijst kwam tot stand door aan de veertig grootste adviesbedrijven te vragen over welke ict-deelgebieden zij adviseren.

De selectie van de veertig grootste adviesbedrijven is uitgevoerd door Mazars Berenschot Corporate Finance. Dat gebeurde op basis van omzetgegevens van ict-bedrijven die ict-advisering als hoofdbedrijfsactiviteit hebben. Deze omzetgegevens zijn gehaald uit openbare bronnen.

Consultancy Guide 2011

De Consultancy Guide 2011 is verschenen op 17 december 2010. De gids geeft een overzicht van de belangrijkste deelgebieden in de ict waarover consultancy-bedrijven adviseren. Daarnaast presenteert de gids alle resultaten van het onderzoek dat Motivaction uitvoerde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Publiceer a.u.b. waar het rapport te vinden is, deze bij elkaar geraapte kretologie zet geen zoden aan de dijk. Het nivo in het grijze vlak is bedroevend laag.

@ Jan van Leeuwen; er worden meerdere rapporten genoemd in het artikel.
De Survey rond Social Media is te downloaden via de link "Lantech Social media report" op deze url:
http://www.lantech.nl/nieuws/Social_Media_gebruikers_niet_bewust_van_gevaren
Hoewel voor wat betreft detail en omvang beperkt, geeft de survey zeker indicatie van de problematiek.
Jammer dat Lantech verder niet als adviespartij genoemd wordt terwijl dit hun specialisme betreft.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-20T15:26:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.