Gezocht: ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt de vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Gerdien Logtenberg.

Wat doe je?

Mijn functie is Information Security en Assurance Manager voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij. De functie houdt in dat ik voor de NAM en haar Europese zusterbedrijven alle aspecten van informatiebeveiliging moet overzien en prioriteiten stel op dit gebied. Informatiebeveiliging is de verantwoordelijkheid van alle it-professionals en -gebruikers en ik zorg er dan ook voor dat zij de kennis en hulpmiddelen hebben om dit goed te kunnen doen. Ik zorg er voor dat voldoende acties op het gebied van informatiebeveiliging worden genomen waar dat nodig is.


Hoe ben je er gekomen?

De NAM is een joint venture van Shell en ExxonMobil, maar Shell is de ‘operator’, dus we voelen ons een onderdeel van Shell. Het is een uiterst boeiend bedrijf, waar ik met enorm veel plezier mijn energie in steek. Binnen Shell bestaat de mogelijkheid om elke drie tot vier jaar een andere functie uit te voeren. Hier heb ik altijd graag gebruik van gemaakt, waardoor ik kennis en ervaring op allerhande terreinen heb kunnen opdoen en een uitgebreid netwerk heb opgebouwd. Ik heb veel opleidingen gevolgd binnen het bedrijf.


Wat is het leukste aan je baan?

Het leukste vind ik het intensief samenwerken met al mijn collega’s, de uitdagingen binnen het vakgebied en de toepassing hiervan binnen het bedrijf. Er is een spanningsveld tussen de bedreigingen die afkomen op je ict, de vrijheid die je bij het werken met je ict nodig hebt om je bedrijf goed te laten draaien en het geld dat je bereid bent uit te geven aan beveiligingsmaatregelen. Het is erg interessant om de juiste balans op dit gebied te vinden en te behouden met alle veranderingen die binnen en buiten het bedrijf spelen. In de acht landen waar ik voor werk zijn duidelijk verschillende culturen herkenbaar en het is uiterst boeiend om de verschillen te doorgronden en hier goed mee te leren omgaan.


Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Ik werk al heel lang in een mannenwereld en dat bevalt me uitstekend. Ik heb veel goede collega’s en vrienden voor het leven. Daarnaast heb ik ook mijn vriendinnen die wat verder weg in de organisatie zitten. Wanneer we vrouwelijk contact nodig hebben, weten we elkaar heel snel te vinden. Eerlijk gezegd is er weinig verschil in het werken met vrouwen en het werken met mannen. Alle positieve kenmerken die men vaak toedicht aan vrouwen zijn bij veel mannen te vinden en omgekeerd geldt dit ook. Ik ben een sterk tegenstander van vooroordelen over vrouwen of mannen, of generaliserende opmerkingen.


Hoe zouden er meer vrouwen in de ict kunnen komen?

Ik denk dat dit vanzelf gaat, omdat de meeste kinderen tegenwoordig ict als vanzelf leren gebruiken. Daarmee is het ook een vak geworden dat dicht bij ze ligt en niet meer zo abstract is als het vroeger werd ervaren. Je merkt ook dat technische bedrijven zoals de NAM de laatste jaren speciale aandacht zijn gaan geven aan het vergroten van de diversiteit van haar personeelsbestand. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er rolmodellen zijn. Dat is ook de reden dat ik het Spiegelbeeld-project ondersteun (www.spiegelbeeld.net ).


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-16T09:17:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.