Gebrekkige infrastructuur leidt tot brokken

Topman EMC voorspelt ondergang groot e-handelsbedrijf

Dit artikel delen:

Binnen een jaar gaat een groot e-handelsbedrijf failliet als direct gevolg van een te lange 'downtime' of het zoekraken van data. Een gebrekkige informatie-infrastructuur is daarvan de oorzaak.

Dit voorspelt Mike Ruettgers, chief executive officer van opslagspecialist EMC. Als tweede voorspelling geeft hij dat verstrekkers van durfkapitaal binnenkort van Internet-'startups' zullen eisen dat ze beschikken over een infrastructuur die 'bulletproof' is. De voorspellingen van Ruettgers komen vaak uit. Toen hij in 1990 aankondigde met schijfgeheugens voor mainframes marktleider IBM te zullen verslaan, verklaarde iedereen hem voor gek. Maar hij kreeg wel gelijk.

Onder druk

Uit een recent onderzoek blijkt dat veel ICT-managers zich zorgen maken over het veranderen van de informatie-infrastructuur. Dat is vooral toe te schrijven aan de toename van de elektronische handel die hoge eisen stelt aan de ICT-infrastructuur. Een wereldwijd onderzoek bij achthonderd ICT-managers geeft opvallende resultaten. Zo moeten drie op de vier managers onder druk van het management snel applicaties voor Internet ontwikkelen. Ze maken zich grote zorgen over de eisen die aan deze toepassingen worden gesteld.
Beveiliging is voor 77 procent van hen de belangrijkste zorg. De continue online beschikbaarheid van de websites leidt bij één op de twee managers tot slapeloze nachten. Dat is te begrijpen, want onlangs kwam een groot veilinghuis op Internet daardoor in de problemen. Een tijdelijk probleem met hun systeem maakte de site slecht bereikbaar. Als gevolg daarvan kelderde de beurswaarde van het bedrijf in recordtijd.
Het onderzoek toont ook aan dat de integratie van de e-commerce gegevens met de traditionele bedrijfsgegevens een groot probleem is. Twee op de drie respondenten stellen dat ze dit niet voor elkaar hebben.

Oracle

EMC ontplooit een groot aantal initiatieven die erop gericht zijn de infrastructuur van bedrijven betrouwbaarder te maken. Niet alleen door het introduceren van betrouwbaardere geheugens en beheerssoftware, maar vooral door nauw samen te werken met bedrijven die een belangrijke rol spelen in de elektronische handel. Zo haalt het bedrijf de banden met Oracle nauwer aan.
De toptien van de commerciële websites werkt met de database van Oracle en de opslagsystemen van EMC. Om de technieken beter op elkaar af te stemmen gaan EMC en Oracle samen een strategische eenheid en een ontwikkelcentrum opzetten. Sinds 1995 zijn de twee bedrijven betrokken bij een aantal gemeenschappelijke technische programma's.

Data General

In oktober rondde EMC de overname af van Data General. Met de Clariion opslagsystemen wil het bedrijf zich vooral richten op het segment van de middenmarkt. Vorig jaar had deze nog een omvang van tien miljard dollar. Op den duur zal de merknaam van deze opslagsystemen opgaan in de productlijn van EMCDe verkoop van de Aviion-servers wordt ondergebracht in een aparte divisie van Data General. Met de verkoop van servers komt men op een nieuw marktterrein, dat vooral is gericht op de Windows NT markt.

Concurrentie

De afgelopen tien kwartalen boekte EMC een gemiddelde omzetstijging van ruim 30 procent. De omzet in het laatste kwartaal bedroeg 1,33 miljard dollar bij een winst van 310 miljoen dollar. Er lijkt dus niets aan de hand. Toch zit de concurrentie niet stil. Sun, Compaq en Dell komen ook met producten voor de lucratieve opslagmarkt. "Wij gaan EMC pakken", zei Thomas Meredith, de financiële baas van Dell onlangs in Business Week.
Sun komt met Store-X, een opslagproduct voor netwerken. Hoewel dit product nog niet rijp voor de markt is, zoemt het in de industrie van geruchten dat EMC hier een harde dobber aan kan krijgen. Dankzij de sterke positie van Sun in netwerken voor grote bedrijven denkt Janpieter Scheerder, president van de netwerktak van Sun, markt te kunnen veroveren van EMC. "Ruettgers is erg slim. Maar hij is geen man van het web en netwerken. Hij is en blijft een mainframe-man."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-03T00:00:00.000Z Wim Amerongen