Itil sterk in trek

Bedrijfsleven zoekt goed gekwalificeerde beheerders

Het aantal examens dat wordt afgenomen voor Itil (de standaardopleiding voor IT-beheer) stijgt explosief. Dit jaar schreven zich 10.000 kandidaten in bij Exin, het nationaal informatica exameninstituut, een groei van 62 procent. De belangstelling wordt veroorzaakt door de vraag in het bedrijfsleven naar gekwalificeerde beheerders.

De groei van Itil-examens is nog sterker dan een jaar eerder. Toen bedroeg de toename 35 procent. Het merendeel van de deelnemers zijn volgens Michiel van der Voort, manager examens bij Exin, systeembeheerders die hun kennis op peil willen houden.
De groeiende interesse van IT-beheerders voor diploma's stijgt met kop en schouders uit boven de belangstelling naar de andere IT-examens die door Exin worden afgenomen. De groei van het totaal aantal examens daalt zelfs van 17 procent vorig jaar naar 14 procent nu. Het aantal examens bedraagt dit jaar 40.000, vijfduizend meer dan een jaar eerder. In 1998 deden 30.000 automatiseerders examen. Exin-directeur Joep van Nieuwstadt: "De groei stabiliseert. Maar het valt ons niet tegen."

Bijspijkeren

Dit jaar doen bijna 8.000 deelnemers mee aan de examens voor Ambi (basisdiploma informatiekunde op HBO-niveau). Ook schreven zich 13.500 mensen in voor PDI (praktijkdiploma Informatica, bedoeld voor beginnende automatiseerders). Prince 2 (opleiding voor projectmanagent), trok in Nederland 1200 examenkandidaten en voor het recente gestartte ISPL (diploma voor het outsourcen van IT-diensten) zijn er enkele tientallen deelnemers.
MBO's, HBO's en Universiteiten, die meer en meer gediplomeerde IT'ers afleveren, zijn een concurrent voor Exin, aldus Van Nieuwstadt. Deze zorgen voor een groeiende stroom jonge automatiseerders. Exin concentreert zich op het bijscholen van werkende IT'ers en het diplomeren van automatiseerders die zonder concrete opleiding in het vak terechtkomen. "Samen werken we het tekort aan IT'ers weg."
Exin is niet ongerust over het teruglopen van de groei. Van Nieuwstadt ziet nieuwe mogelijkheden, onder meer door de stijging van het aantal examens dat Exin afneemt bij automatiseerders die al enige tijd aan de slag zijn. Deze vullen zo hun kennis op nieuwe IT-onderdelen aan.
Een andere groei-markt zijn de leerlingen die voortijdig stoppen met hun opleiding. Of die na een aantal jaren werken hun kennis komen bijspijkeren. Van Nieuwstadt: " Je moet bijblijven. Met enkel een diploma is je opleiding niet beëindigd."

Houdbaarheidsdatum

Volgens hem speelt het exameninstituut in op trends onder automatiseerders, door bijvoorbeeld het aanbieden van diploma's en certificaten op het gebied van IT-beveiliging en projectmanagement. De organisatie denkt er tevens over diploma's een soort uiterste houdbaarsheidsdatum te geven. Een behaald diploma vervalt dan na pakweg drie jaar, tenzij de kandidaat zijn kennis bijhoudt. Van Nieuwstadt: "Dat betekent niet een leven lang toetsen. Het moet wel een systeem zijn waarbij is vast te stellen dat de kennis van IT'ers op peil blijft." De eerste groep automatiseerders die dit systeem gaan invoeren, zijn volgens hem degenen die zich bezig houden met risico-volle projecten zoals systeem-beveiliging.
Exin wil de dreigende terugloop van examen-kandidaten op nóg een manier tegengaan: het certificeren van de opleiders zelf. Er zijn veel meer opleiders in Nederland dan Exin in de loop der tijd heeft geaccrediteerd. De opleider kan daarmee tijdens de opleiding de kennis van de cursist bepalen. Het afsluitend examen wordt, beschrijft Van der Voort, daardoor een tweede middel voor het toetsen van de kandidaat.
 
 
Tekstverwerkers en spreadsheets
Interesse voor opleidingen die cursisten leren omgaan met tekstverwerkers en spreadsheet daalt sterk. Dat stelt Michiel van der Voort, bij Exin manager examens. Een paar jaar terug waren deze cursussen nog standaard. En-masse stuurden bedrijven hun medewerkers naar een opleiding om ze te leren werken met tekstverwerkers en spreadsheets. Nu treffen de werknemers de lesstof op de intranet-site aan. Van der Voort: "Van de opleidingers die deze cursussen aanbieden, hoor ik dramatische geluiden." Shell is een voorbeeld. Dit bedrijf biedt sinds kort een groot deel van de interne opleidingen online aan. "Er zijn ook bedrijven die CD-roms in het netwerk hebben met daarop de complete Itil-foundation en de voorbeeld-examens."
 
Ambi naar Slowakije, Itil in Amerika
In Oost-Europa groeit de vraag naar automatiseringsdiploma's. Exin is bezig met het vertalen van de Ambi modules en de bijbehorende examens voor een aantal opleidingsinstituten in Slowakije. Deze opleiders verzorgen de Ambi opleiding daarna onafhankelijk van Exin. Eerder exporteerde Exin deze kennis naar Tsjechië.
Dat Canadese en Amerikaanse Itil-examens in Nederland worden nagekeken, behoort binnenkort tot de verleden tijd. Niet alleen in het Oosten, maar ook in het Westen is Exin bezig met het verspreiden van de automatiseringsexamens. Met het Loyalist College in Canada onderhandelt Exin over de licentie om in Noord-Amerika Itil-examens af te nemen. Tot nog toe had hier alleen het bedrijf Prometric zo'n overeenkomst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-24T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.