Amerika onderzoekt Russische aankoop

De Amerikaanse overheid heeft een onderzoek ingesteld naar de aankoop van supercomputers van Amerikaanse makelij door Russische nucleaire wapenlaboratoria. Dit maakte een woordvoerder begin deze week bekend als verklaring van de exportbeperkingen die de overheid had ingesteld.

Met name de rol van IBM in transacties met de Russische wapenindustrie wordt bekeken. Volgens de vergunningen, die zijn uitgegeven door de Amerikaanse overheid, gaat het om computers ten behoeve van grondwater-modellering en simulatie. In werkelijkheid bleek het echter om leveringen aan nucleaire wapenlaboratoria te gaan. "Meewerken aan het onderhoud en betrouwbaarheid van het Russische wapenarsenaal is in strijd met Amerikaans beleid", liet de woordvoerder weten.
De vermeende leveringen hebben volgens ingewijden zelfs tot topoverleg geleid tussen Clinton en Yeltsin. De Amerikaanse president zou duidelijk hebben gemaakt dat een Russische weigering om tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te komen de relatie tussen beide landen zou verstoren. Verdere export-beperkingen worden niet uitgesloten. RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-07T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.