'Ik dacht: dit wordt niks'

Pieter-Jan van Hall, IT-trainer CBS Voorburg

Als je baas je enige collega is, wil je wel eens wat anders. Voor Pieter-Jan van Hall was het vooruitzicht om bij een grote organisatie te werken een belangrijke drijfveer om te solliciteren op de vacature voor ICT-specialisten bij CBS in Voorburg. Zeker van zijn zaak was hij allerminst. Hoewel hij al twee jaar werkervaring had als Visual Basic-programmeur voldeed hij in zijn ogen amper aan het begrip ICT-specialist. "Ik vroeg mij wel af of ik een serieuze kandidaat was.

Vanwaar die bescheidenheid?
"Ik ben in de ICT 'gerold' via een kennis die een automatiseringsbedrijfje had. Het was een eenmanszaak waar pakketten voor kantooromgevingen werden gemaakt. Op dat moment had ik een studie biologie afgerond. De lerarenopleiding die ik daarna volgde, bleek een vergissing. Lesgeven lag mij niet, dus toen dat aanbod kwam, greep ik het met beide handen aan. Ik begon direct met programmeren in Visual Basic. Dat heb ik aldoende geleerd. Programmeren is vooral veel knutselen en zoeken naar een logische structuur. Ik heb geen opleiding als ICT'er gehad. Ik verwachtte eigenlijk dat ik bij een nieuwe baan als ICT'er weer vanaf nul zou beginnen."
 
Wat sprak je aan in de advertentie?
"Toen ik de advertentie van het CBS in de krant zag staan, was ik direct geïnteresseerd. Vooral vanwege het contrast met mijn toenmalige baan. Omdat we maar met zijn tweeën waren, lag de taakverdeling altijd vast. Dat werd op den duur eentonig. Ik wilde meer collega's en meer feedback. Alleen die term ICT-specialist kon ik niet helemaal plaatsen. Dat vond ik een heel ruim begrip. Ik voelde mij niet echt een ICT-specialist."
 
Hoe verliep het sollicitatiegesprek?
"Ik had voor de zekerheid ook op de vacature voor statistisch onderzoeker gereageerd. In het eerste gesprek bleek dat ik voor die vacature niet geschikt was. Bij het tweede gesprek werden vooral veel technische vragen gesteld. Na afloop had ik er eigenlijk niet zo'n goed gevoel over. Ik dacht: 'dit wordt niks'. Maar na twee weken belden ze op dat ze mij graag wilden hebben."
 
Wat hoop je bij het CBS te bereiken?
"Ik heb een IT-trainee contract dat na twee jaar wordt omgezet in een vast dienstverband. De medewerkers van de afdeling Maatwerk en Beheer waar ik bij hoor, zijn gedetacheerd binnen de andere afdelingen van het CBS. Op het moment werk ik vooral in bestaande programma's. Ik hoop op termijn ook zelf softwareconcepten te ontwikkelen. En ik wil graag een cursus MCSD (Microsoft Certified Solututions Developer) volgen. Verder in de toekomst kijken, heeft niet zoveel zin. Ik ben nog steeds bezig mijn plek binnen de organisatie te vinden."
 
Peter Steeman

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-06T00:00:00.000Z Peter Steeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.