Supermuis is terug

Het heeft even geduurd voordat de populaire 533 Rsi een opvolger kreeg, maar de nieuwe muis van het Duitse Rimba Technologies is het wachten meer dan waard geweest. De revolutionaire 'supermuis' 633 SQ, door de vakpers in zijn thuisland met weinig rekenschap voor historische gevoeligheden Übermaus gedoopt, is twee jaar lang uitentreure getest door opeenvolgende panels van muisverslaafde programmeurs, hackers en secretaresses.

Uiteindelijk is de draadloze 633 SQ een combinatie van Duitse degelijkheid en Italiaanse vormgeving geworden, ontworpen op basis van de allerlaatste ergonomische en medische inzichten, en voorkomt daardoor - meldt de trotse fabrikant - bij juist gebruik ruim negentig procent van alle rsi-achtige aandoeningen en klachten. De 633 SQ heeft dan ook werkelijk alles wat de moderne muisgebruiker zich kan wensen en is bovendien leverbaar in zes eigentijdse kleuren.
 
De Reverse Vision Unit (1), in de automobielsector al langer bekend als achteruitkijkspiegels, zijn onder andere bedoeld om de baas de hoek om te zien komen en spelletjes op tijd naar de achtergrond te klikken of handtastelijke middenmanagers een stap voor te blijven (de 633 SQ verschijnt dit najaar ook op de Italiaanse markt). Kortom: om rustig te kunnen werken. De spiegels worden bestuurd met de JoyMotion® Controller (3) en bevatten zonnepaneeltjes voor de energievoorziening van de Airflo® fans (2).
 
Ronduit revolutionair zijn de Airflo® fans (2), zwakstroomventilatoren die ervoor zorgen dat pols- en vingergewrichten tijdens het werken met 633 SQ op de juiste temperatuur blijven en de ideale vochtigheidsgraad behouden. Door het precaire evenwicht tussen lichaams- en omgevingstemperatuur te bewaren, zorgt de 633 SQ zo voor minder belasting van de gewrichten en een lagere spiertonus bij een hogere persoonlijke kliksnelheid. De Airflo® fans slaan alleen automatisch aan als ze een signaal ontvangen van de Heat Sensitive Mouse Pads (7) die de fans continu informeren over hand-, gewrichts- en omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Of als ze door de gebruiker met de JoyMotion® Controller (3) geactiveerd worden.
 
Het vermoeiende scrollen met wijs- of middelvinger behoort, als we op de bijgeleverde documentatie afgaan, dankzij de JoyMotion® Controller (3) definitief tot het verleden. Deze in Milaan ontworpen kruising tussen de conventionele joystick en scrollwheel maakt het mogelijk met minimale vingerbewegingen de cursor alle hoeken van het scherm te laten zien. Daarnaast bedient de JoyMotion® Controller de Reverse Vision Unit en de Airflo® fans als de gebruiker overschakelt op handmatige bediening van spiegels en ventilatoren.
 
Problemen met besturingssystemen zijn met de 633 SQ niet waarschijnlijk - en als we de ontwerpers mogen geloven, zelfs uitgesloten. De InfraSonic® telemetric DataShift® (4) is ontworpen voor storingsvrije (zelfs onderwater en in de ruimte), draadloze communicatie en configureert de 633 SQ automatisch voor elk bestaand type besturingssoftware.
 
Zonder twijfel de meest tot de verbeelding sprekende functionaliteit van de supermuis is het met vier onafhankelijk bestuurde hefschroeven uitgeruste HoverLite® (5). Dit systeem, een combinatie van het beste uit zowel luchtvaart- als zeevaarttechniek, neemt niet alleen nagenoeg alle wrijving weg (de luchtweerstand blijft - behalve bij gebruik in de ruimte - terwijl de veel sterkere oppervlakteweerstand wordt opgeheven), maar ontlast door de opwaartse druk eveneens pols- ellenboog- en schoudergewrichten. Het is vooral het HoverLite®-systeem dat 92,7 procent van rsi- en rsi-verwante klachten voorkomt en zelfs wegneemt.
 
Minstens zo belangrijk voor gebruikers is het optische plaatsbepalingssysteem MotionTrac® (6), dat zelfs de allerkleinste bewegingen van de supermuis vrijwel direct vertaalt in de correcte vectorcoördinaten voor de positie van de cursor op het beeldscherm. In combinatie met het optionele GPS (global positioning system), alleen leverbaar op de 633 SQ Outdoorsman die volgend jaar op de markt komt, weet de supermuis ook nog eens precies op welke plaats en hoogte op aarde pc en gebruiker zich bevinden.
 
Gebruikers kunnen indien gewenst ventilatie (en spiegels) handmatig bedienen met de JoyMotion® Controller (3), maar een dwingende reden daarvoor zal zich zelden voordoen. Heat Sensitive Mouse Pads (7) voorzien de Airflo® fans (2) tijdens het gebruik van de muis voortdurend real time van informatie over temperatuur en luchtvochtigheid, zodat gebruikers hun aandacht volledig op werk of spel kunnen richten.
 
Geen technisch hoogstandje, maar niettemin bijzonder praktisch, is het ergonomische laatje van de 633 SQ voor paperclips en nietjes, of desgewenst voor medicijnen en smartdrugs (gebruik aanbevolen in combinatie met Reverse Vision Unit).
 
De 633 SQ is vanaf volgende maand verkrijgbaar in alle grotere speciaalzaken. Eerst alleen leverbaar in de zes basiskleuren, later ook in metalliclak. Op zijn vroegst in september ligt de 633 SQ Outdoorsman in de schappen.
 
NICO DIKSTAAL

Supermuis in actie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-06T00:00:00.000Z Nico Dikstaal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.