EDS verkoopt productdivisie aan Econocom

EDS Benelux besteedt zijn productgerelateerde diensten uit aan computerdistributeur Econocom. Dertig EDS'ers stappen over naar de Nederlandse vestiging van Econocom in Houten.

In België en Luxemburg worden geen mensen overgenomen, omdat daar geen aparte groep product services bestaat. EDS blijft deze diensten overigens wel aanbieden, maar schakelt voortaan Econocom in voor de uitvoering ervan. Tot de klanten behoren de Nederlandse Spoorwegen, Xerox, Delta Lloyd, KSG en het Belgische ministerie van Financiën. Financiële details over het driejarige contract zijn niet bekendgemaakt.

Geen kernactiviteit

Volgens Hans van den Broeck van EDS bestaat er te weinig kritische massa om de groep Product Services verder te ontwikkelen. Bovendien beschouwt EDS de dienstverlening niet meer als een kernactiviteit. "Wij zijn op zoek gegaan naar een partner en kwamen terecht bij Econocom." Dit internationaal opererende bedrijf is gespecialiseerd in het leveren en installeren van hardware en bijbehorende software, het onderhoud (asset management) ervan en het opstellen van financiële constructies, zoals leasing. In Nederland werken er zeventig mensen, met name in de mainframehoek en de financiële dienstverlening. Het bedrijf werkt bijvoorbeeld als lease-partner voor de levering van hardwareproducten aan gemeenten.
Met de groep van EDS erbij kan het Houtense filiaal nu ook een volledig Econocom-dienstenpakket aanbieden. "Twee jaar geleden besloten wij ons in België succesvolle drietraps-model van productenlevering, productendienstverlening en leasing naar andere landen te exporteren, zoals Frankrijk en Spanje. In Nederland is dat nu ook gelukt", zegt Econocom-topman Jean-Louis Bouchard. Het distributiebedrijf wil ook zijn positie in Zwitserland uitbouwen en nam daarvoor de Zwitserse computerleasingmaatschappij ECS DBSI over.

Vreemde eend

De oorsprong van EDS Product Services ligt bij CVI, het rekencentrum van de Nederlandse Spoorwegen dat in 1995 in handen kwam van EDS. Toen heette Product Services nog gewoon 'Hard- & Software'. Begin jaren negentig was er bij CVI ook al sprake van dat de afdeling zou verdwijnen. Die beslissing werd toen niet doorgedrukt, vanwege de levensvatbaarheid van de club. Van de huidige EDS-groep zijn achttien van de dertig medewerkers oud-CVI'ers. Zij verkassen dus binnen vier jaar naar weer een nieuwe werkgever. Hoewel bij oudere werknemers nog zeker spoorsentimenten aanwezig zijn, zagen ze in dat het voor een verdere ontwikkeling beter was een partner te zoeken, aldus Rob Korevaar, voorzitter van de ondernemingsraad. "Het puur handelen in producten - hard- en software - bleef toch een vreemde eend in de bijt bij EDS." Volgens Korevaar is de ondernemingsraad van EDS tevreden over de zorgvuldige wijze waarop het verkoopproces, dat juli vorig jaar van start ging, is afgehandeld.

Allianties

Het is de eerste keer dat EDS Nederland diensten uitbesteed aan een andere IT-dienstverlener. Van den Broeck denkt niet dat er sprake is van een trend. "Wel past ons besluit in het EDS-beleid om grote allianties met andere IT-partijen te sluiten." Zo sloot EDS eind vorig jaar een mondiaal samenwerkingsverband met Cisco en maakte Computable twee weken terug melding van een partnerschap tussen EDS en Oracle Nederland. Die samenwerking zal waarschijnlijk wereldwijd worden doorgetrokken, meldt Van den Broeck hierover.   RS
 
EDS geeft garantie
EDS heeft Advanced Computing gekocht, een privé-onderneming die voor printer- en computerfabrikanten de registraties, garantieregelingen en reparaties van apparaten afwikkelt. Het Californische bedrijf mag Canon, Compaq, Fujitsu en Toshiba tot zijn klanten rekenen. Met de overname wil EDS zijn klantenservice, waaronder marketing-, helpdesk- en distributieactiviteiten, uitbreiden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.