Automatiseren op gevoel

PWC: woningcorporaties ontberen ict-strategie

In woningcorporatieland gebeurt van alles, ook op ict-gebied. Een informatiebeleidsplan ontbreekt echter vaak; informatiemanagement staat laag op de beleidsagenda. Belangrijke vastgoedbeslissingen vinden vaak nog plaats op basis van spreadsheets en zelfgemaakte databases. Dit komt naar voren uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers.

Structureel nadenken over de inzet van automatisering gebeurt bij woningbouwcorporaties mondjesmaat. Vaak worden ict-projecten pas opgepakt zodra de behoefte zich aandient. Het uitstippelen van een strategische koers – nadenken over hoe en wanneer ict de organisatie dient te ondersteunen – is nog niet tot de directiekamers doorgedrongen, constateert PricewaterhouseCoopers (PWC) in zijn periodieke ict-enquête onder directeuren van woningcorporaties. Aan het onderzoek – voor de vierde maal gehouden – deden 107 van de 520 corporaties mee.

Niet dat er niets aan ict gebeurt in woningbouwland. Integendeel, de veranderende marktomstandigheden vragen om nieuwe toepassingen die meer doen dan alleen de registratie en het beheer van het vastgoed. Er komt steeds meer aandacht voor het budgetteren en plannen van projecten en het verbeteren van het beheer van systemen. Sommige vooruitstrevende organisaties investeren al veel in glasvezel en domotica. Maar, blijkt uit het PWC-onderzoek, op strategisch niveau wordt nog weinig sturing aan ict gegeven. Sander Primavera, principal manager van PWC, wijst erop dat zelfs 68 procent van de corporaties geen informatiebeleidsplan heeft. “Die groep loopt het risico niet scherp in beeld te krijgen of ict wel het gewenste resultaat oplevert. Dat kan leiden tot kapitaalvernietiging en het maken van verkeerde keuzes.”


Knutselende medewerkers

Op een drukbezochte bijeenkomst van Netwit (Netwerk woningcorporaties en informatietechnologie) in mei 2005 werd geconstateerd dat een meerjarig ict-beleidsplan bij de meeste ontbrak. Het PWC-rapport toont aan dat er sindsdien weinig is veranderd. Slechts 32 procent van de ondervraagden zegt zo’n plan opgesteld te hebben. Opvallend is dat een meerderheid (54 procent) van de grote woninginstellingen, die veel aan ict-vernieuwing doen, ook geen beleidsplan heeft. De woningbeheerders die wel zo’n plan bezitten, gebruiken het vaak niet, of vergeten de informatiewensen in de organisatie te evalueren. Met als gevaar dat medewerkers zelf toepassingen gaan inkopen of – erger – ontwikkelen. Uit het rapport blijkt wel dat veel corporaties jaarplannen laten opstellen, maar ook die ontberen doorgaans een sturende visie erachter. Een doordacht softwareaankoopbeleid ontbreekt bijvoorbeeld in veel gevallen: corporaties nemen liever de makkelijkste weg door te kiezen voor een totaalpakket van één leverancier dan te bepalen welke mix aan software leidt tot een goeddraaiende informatiehuishouding. Ook benutten zij de mogelijkheden van internet onvoldoende. De meeste internetsites van corporaties zijn enkel aanbodgericht en niet toegesneden op transacties met klanten, aannemers, gemeenten en zorginstellingen.


Op jacht met een spreadsheet

Vorige week kwam in het nieuws dat corporaties zich mengen in de jacht op bouwgrond omdat ze voortaan ook buiten hun regio grond mogen kopen. In scherp contrast hiermee staat de melding in het PWC-rapport dat 43 procent van de directeuren zegt geen gebruik te maken van professionele branchegerichte software voor het doorrekenen van scenario’s en beleidsalternatieven. Zij werken nog met spreadsheets en zelfgemaakte databases. Vooral kleinere woningbouwbedrijven ontberen voldoende basisgegevens voor een gedegen vastgoedbeleid.

PricewaterhouseCoopers verwacht dat corporaties, door de veranderende marktomstandigheden, gedwongen worden keuzes te maken in hun strategische koers.

“Het belang van een informatiebeleidsplan dat daarop aansluit wordt daarom alleen maar groter”, aldus Primavera.

Rapport

Het rapport 'Strategische inzet ict bij woningcorporaties blijft uit' van PWC is opvraagbaar op : www.pcw.nl/ictrapport2006

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-08T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.