Routeplanner wordt 'reisbeheer'

Tijd doden met koffiedrinken

Dit artikel delen:

De wereld van routeplannersoftware verandert. Een paar jaar geleden kwam het programma nog op een cd-rom die je moest installeren. Daarna werd het mogelijk om je route via internet te plannen. Met de opkomst van navigatiesystemen in auto's en vrachtwagens is echter de wereld van simpele routeplanners veranderd in 'travelplanners'.

"Routeplanners zijn dood", zegt Ernest McCutcheon, directeur van het Duitse softwarebedrijf Map & Guide, "Lang leve travelplanners."
Bij reisplanners wordt niet alleen de route die gereden wordt 'real-time' berekend (in geval van verkeerde afslag), maar zit er veel meer informatie in de softwarepakketten. Het voorbeeld dat McCrutcheon geeft is dat van een verkoper onderweg. "Stel, zijn afspraak in Apeldoorn gaat niet door. Over een uur moet hij bij een andere afspraak, ook in Apeldoorn, zijn. Onze travelplanner laat hem dan in één oogopslag zien waar het dichtstbijzijnde cafeetje is waar hij even een kopje koffie kan drinken tot zijn volgende afspraak." Datzelfde geldt ook voor hotels, tankstations, garages, restaurants en ga zo maar door.
In Nederland wordt Map & Guide vertegenwoordigd door dochterbedrijf PTV-Ordis, onder leiding van Dyon van Gaans. "De software kan worden aangesloten op de systemen die bij bijvoorbeeld een transportbedrijf draaien. Daardoor hoeft een chauffeur 's ochtends niet meer naar kantoor om zijn route voor die dag af te halen, maar kan die vanuit het kantoorsysteem naar zijn navigatiesysteem verzonden worden en real-time worden aangepast."

Wagenparkbeheer

Map & Guide werd in 1991 als eerste professionele routeplanner gelanceerd door de Duitse bedrijven CAS en PTV. De onderneming Map & Guide werd in 2000 opgericht als volle dochter van PTV. De productlijn beperkt zich niet meer tot alleen de reisplanner. Het bedrijf kent daarnaast bijvoorbeeld een 'fleetmanager' (voor wagenparkbeheer) en de module Toll Pro, waarmee een totaaloverzicht van transportkosten kan worden berekend. Met het oog op de nieuwe tolbepalingen in Europa is de Map & Guide Transport-module uitgerust met nieuwe tolfuncties, waarbij het mogelijk is om via internet een tolboeking te doen.
Map & Guide onderscheidt drie bedrijfsvlakken waar het zich op richt: verkeer, mobiliteit en logistiek. Op dit moment heeft het 75 mensen in dienst en een jaarlijkse licentie-afname van 1,2 miljoen stuks. McCutcheon verwacht voor dit fiscale jaar (2005, red.) een omzet- en winstgroei van dubbele cijfers.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-24T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.