Globetrotter Fusion data card met Globetrotter Mobility Manager

Alle netwerken via één kaart

Schakelen van wlan naar utms, gprs of een gsm-modem en dat allemaal in één enkel kaartje? Option biedt dit met de Globetrotter Fusion data card voorzien van de Globetrotter Mobility Manager. Reden genoeg om dit eens aan de tand te voelen.

  
GlobeTrotter Mobility Manager - maak nieuwe verbinding
De meest populaire methode van draadloos netwerken is natuurlijk wlan, maar wat als dat niet beschikbaar is? Een oplossing is om de wlan-pc card te vervangen door een kaartje met een interface naar uw gsm. Daarna kan de gsm contact opnemen met het umts- of gprs-netwerk. Dit omwisselen en het geklooi met de verbinding naar de gsm is behoorlijk omslachtig. Het Leuvense bedrijf Option biedt een alternatief: een alles-in-één-kaart, geheten Globetrotter Fusion met daarop Ieee 802.11b en 802.11g wlan-, umts-, gprs- en gsm-modemondersteuning. Om het schakelen tussen al die netwerken in goede banen te leiden, wordt de software Globetrotter Mobility Manager meegeleverd.

Installatie

Zoals gebruikelijk moet eerst de software worden geïnstalleerd. Tijdens de installatieprocedure wordt aangegeven wanneer de kaart geplaatst moet worden. Het is allemaal gemakkelijk genoeg, maar Option heeft drivers die niet door Microsoft gecertificeerd zijn. Omdat de installatie van de kaart maar liefst acht drivers voor even veel virtuele apparaten wil installeren betekent dat acht maal een foutmelding van Windows XP met de waarschuwing dat niet-geteste software Windows instabiel kan maken. Er moet dus toch telkens op 'Doorgaan' geklikt worden.
Als men zich afvraagt waar die acht drivers voor dienen: Option heeft de combinatiekaart op een interessante manier ontworpen. De kaart gedraagt zich namelijk als een stelsel van een usb-controller met geïntegreerde hub en de rest is een samengesteld usb-apparaat met aan boord dus de Fusion umts gprs wlan-802.11b/g adapter, de Globetrotter Fusion 3G Smart Card Interface (dient uitsluitend voor het sim-kaartje van de gsm-provider), een 3G Applicatie-Interface bereikbaar via COM6, een 3G Diagnose-Interface bereikbaar via COM5 en dan nog een 3G-modem.

Globetrotter Mobility Manager

De Globetrotter Mobility Manager of kortweg Gtmm is de gebruikersinterface waarmee de gebruiker moet werken om de gewenste verbinding te kiezen. Voor de duidelijkheid: het systeem beschouwt de verschillende netwerken (wlan, umts, gprs en gsm-modem) als apart. De gebruiker dient een netwerk te kiezen waarmee het systeem werkt, totdat de verbinding wordt verbroken en een ander netwerk wordt gekozen.

  
Marvell Wireless Client Card Configuration Utility

We stippen dit aan, omdat we al mensen tegengekomen zijn die onterecht dachten dat dit systeem automatisch van wlan naar umts of gprs overschakelt zodra de afstand te groot wordt voor wlan. Dit kan wel handmatig worden ingesteld. De Gtmm heeft het typische XP-uiterlijk met drie vensters links (navigatie, netwerkstatus en verbindingsdetails) en rechts het informatie- of configuratievenster voor het gekozen onderdeel. De 'home'-pagina van Gtmm toont een overzicht van de mogelijke netwerkverbindingen met uitzondering van wlan en of er ongelezen sms-berichten zijn.

SMS

In het navigatiepaneel kunt u kiezen voor sms, setup of wlan. De keuze sms biedt drie sms-mailboxen: op de sim-kaart, lokaal (op uw notebook) en een sms-archief. De sim-mailbox en de lokale mailbox hebben een inbox en een uitbox voor niet verzonden berichten. De lokale mailbox heeft daarnaast nog een verzonden-berichtenbox en eentje voor gewiste berichten.

Setup

De instellingen slaan op het te gebruiken telecomnetwerk en niet op wlan: daar is een aparte navigatiekeuze voor. De instellingen voor gprs kunnen erg ingewikkeld overkomen, zeker omdat de providers allemaal andere instellingen nodig hebben en dat die instellingen ook nog eens afhankelijk zijn van het soort hardware dat wordt gebruikt. Deze instellingen kunnen handmatig worden ingevoerd in Gtmm, maar gelukkig heeft Option een importmogelijkheid. Als er een nieuwe verbinding wordt aangemaakt, krijgt men eerst de keuze tussen 3G/gprs en gsm en kan gekozen worden tussen een handmatige configuratie en het importeren van een bestaande verbinding uit de Gtmm-database.

Productinfo

Product:GlobeTrotter Fusion + Mobility Manager
Producent:Option N.V., Leuven; tel. +32 16 31 74 11
Leverancier:online bij http://www.option.be of via lokale dealers
Adviesprijs (excl. btw):449 euro (exclusief sim-kaart en abonnement: de kaart wordt niet zonder sim-kaart verkocht; de prijzen daarvan verschillen van provider tot provider).
Systeemvereisten:notebook met Windows 98SE/Me/NT4+/XP/2000/2003
De laatste keuze heeft de voorkeur, omdat hierbij een lijst verschijnt van maar liefst veertig mogelijke verbindingen voor zowat alle Europese (en zelfs daarbuiten) gprs-providers. Nadat we onze provider kozen, was alles correct ingesteld en konden we 'Connect' kiezen voor een succesvolle gprs-verbinding. Er is overigens ook een lijst van gsm-verbindingen, maar die werkt alleen als er geen gprs mogelijk is: de lijst bestaat daarom maar uit drie verbindingen.

Wlan

Na het klikken op wlan verschijnt de Marvell Wireless Client Card Configuration Utility. Hiermee kunnen profielen voor wlan-netwerken worden gedefinieerd en verbindingen volgens het gekozen profiel gemaakt worden. De gebruiker kan met deze configuratieapplicatie ook statistieken opvragen, site-enquêtes uitvoeren en de wlan-instellingen wijzigen. De meeste gebruikers zullen echter volstaan met een of twee profielen en dit configuratiegereedschap niet meer nodig hebben als er al verbinding is gemaakt.

Prestaties

We hebben een gprs-verbinding opgebouwd en toen een 2,23 MB groot bestand gedownload. Dat verliep met een gemiddelde downloadsnelheid van 2,92 kB/s, wat voor een gprs-verbinding normaal is. Tijdens de transmissie hoorden we wel stoorgeluiden uit de luidspreker van onze notebook (een Dell Latitude X200). Kennelijk ontstonden er storingen tussen de notebook en de gsm-module in de Fusion-datakaart. Als zoiets voorkomt tussen een gsm en een notebook, kunt u dat oplossen door ze verder uit elkaar te zetten. Hier ging dat niet en moesten we het storende geluid voor lief nemen, want de luidspreker van de notebook liet zich niet uitschakelen.
Voor het wlan-gedeelte hebben we een 3Com 8250 Access Point opgesteld. Vervolgens hebben we onze normale testprocedure voor wlan-combinaties uitgevoerd. De testresultaten geven een werksnelheid van 739 kB/s in dezelfde ruimte en 443 kB/s op een afstand van circa 30 meter weer. Dat is niet zo goed als sommige andere producten uit onze massatest (een top van 1750 kB/s lokaal en 981 kB/s op afstand), maar wel aanvaardbaar.

Conclusie

Wie graag alles in één pc card wil hebben, kan bij Option terecht: de Globaltrotter Fusion met bijgehorende Mobility Manager software om al die verbindingen te beheren. Het geheel is gebruiksvriendelijk en presteert op een aanvaardbaar niveau.< BR>
 
Johan Zwiekhorst

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb nu een globetrotter fusion maar ik kan niet aan een prepaid simkaart komen in nederland. Hoe moet ik dat doen

Ik ben opzoek naar software die ik kan installeren om zo mijn pc-kaart werkend te krijgen, zodat ik kan internetten op mijn laptop. Weet iemand waar ik deze vandaan kan halen??

Graag een e-mail sturen aan,info@marketing-nederland.nl

Het gaat om het volgende software.

Globe trotter
GT MAX HSUPA

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-24T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.