Chiptekort remt WiMAX

Uitrol pas in tweede helft 2006 verwacht

Dit artikel delen:

De komst van de veelbelovende, want wijkdekkende, draadloze technologie WiMAX verloopt met horten en stoten. Een tekort aan chips zorgt nu voor vertraging.

'Wereldwijde interoperabiliteit' was het letterlijke doel van de coalitie van bedrijven achter WiMAX ( Worldwide Interoperability for Microwave Access). Dit streven lijkt nu in gevaar te zijn. Terwijl beloofd was dat de eerste 802.16d-producten nog dit jaar het levenslicht zouden zien, is dat nu ruim acht maanden vertraagd. Volgens marktanalisten van Frost & Sullivan laten de producten nog wel tot halverwege 2006 op zich wachten, waardoor WiMAX ten opzichte van zowel nieuwe als oude technologieën, zoals WiFi, dsl en derde-generatie, het momentum dreigt te verliezen.

'Geen interesse'

NoZeMa, lid van het WiMAX Forum en net overgenomen door KPN, laat weten minder interesse in WiMAX te hebben. "Ik stel vraagtekens bij de levensvatbaarheid", reageert Erik Lucas. "De producten zijn veel te laat beschikbaar en er is erg weinig vraag in Nederland vanwege de hoge dekkingsgraad van breedband. Ik zie geen zakelijke rechtvaardiging." NoZeMa zag recentelijk partner IntroWeb aan een faillissement ten ondergaan. IntroWeb bood draadloos breedband internet aan in landelijke gebieden in Twente. "De apparatuur voldeed niet aan de verwachting en de vraag nam af door de snelle uitrol van fixed alternatieven."
Volgens Ivo van Ling, cto van het Nederlandse bedrijf Hopling, moet de oorzaak van de vertraging gezocht worden in problemen met de chipproductie. "Er zijn slechts vier chipfabrikanten, die amper kunnen leveren. Intel, veruit de grootste fabrikant, kampt met ontwerpfouten in de eerste generatie chips, waardoor een groot tekort is ontstaan. Voor zover ik weet worden momenteel amper producten gecertificeerd in het IEEE-lab in Spanje. Ik denk dat Frost & Sullivan gelijk hebben met hun voorspelling dat we pas midden 2006 de eerste producten zullen zien. Vanuit technisch oogpunt vind ik dat zelfs nog optimistisch."

Lichtpuntjes

Voor een bedrijf als Enertel, dat flink geïnvesteerd heeft in Pre-WiMAX, komt de vertraging van de certificering ongelegen, maar tegelijkertijd ziet het lichtpuntjes. "Wij gaan niet investeren in producten die niet gecertificeerd zijn", laat Keimpe Algra weten.
"Desondanks beginnen we in januari met de eerste tests, samen met onze leverancier Aperto. Ik verwacht dat we de eerste producten vanaf de lente van 2006 kunnen implementeren in ons netwerk. Tegelijkertijd weet ik dat Intel bezig is met een nieuwe chip, die in een soort dualband-modus zowel 16d als 16e zal kunnen ondersteunen." Ondertussen heeft IEEE afgelopen week de mobiele versie van WiMAX, 802.16e, goedgekeurd. Daarmee lijkt een deel van de achterstand ingelopen te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-16T00:00:00.000Z Jeroen Horlings
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.