Colt Telecom haalt bezem door bedrijf en producten

Toverwoord ethernet

Nieuwe diensten moeten het telecombedrijf Colt sneller naar winstgevendheid brengen. De ruim dertig stadsringen die het in Europa bezit zijn een belangrijke troefkaart om dit doel te halen.

  
Jean-Yves Charlier (rechts), ceo van Colt.
Simpeler. Dat is de belangrijkste kwalificatie die Jean-Yves Charlier, de nieuwe ceo van Colt, hanteert. Vorige week bracht hij zijn eerste bezoek aan de Nederlandse vestiging van het telecombedrijf en bezocht de voornaamste klant in Nederland: de gemeente Amsterdam. "Lange tijd hebben telecombedrijven alles voor iedereen willen doen. Daar heb je een ingewikkeld bedrijfsproces voor nodig. Dat gaat bij Colt op de schop. Er komt één telefoonnummer per klant, ongeacht of de vraag over een rekening gaat, het een technische storing betreft of men een nieuwe dienst wil afnemen", vat Charlier samen.

Oude technieken

Daarnaast wil het bedrijf oudere datatransporttechnieken als frame relay en atm vervangen door ethernetverbindingen. "Klanten kunnen sneller hun bandbreedte uitbreiden met dit protocol, mits ze natuurlijk over een glasvezelaansluiting van Colt beschikken. Daarnaast voorkom je dat er nog conversie nodig is. Ethernet kennen bedrijven natuurlijk goed in hun netwerken", aldus Charlier. Het bedrijf stelt nu een marktaandeel van 30 procent te hebben op ethernetdiensten, die door hun nieuwigheid goed geprijsd zijn en een relatief sterke vraaggroei kennen. Ook de bestaande landenverdeling van Colt gaat op de schop. De drie grootste vestigingen in Europa, Engeland, Duitsland en Frankrijk, krijgen een aparte landenorganisatie. De andere landen vallen onder één organisatie. Voorheen kende het concern een indeling van regio's in Europa.
Naast deze focus op ethernet komen er nieuwe diensten bij. Zo gaat het zijn spraakdiensten begin volgend jaar overhalen naar voip. Het bedrijf heeft een order van twintig miljoen euro bij Siemens geplaatst om deze dienst begin 2005 in dertien Europese landen aan te kunnen bieden. Daarnaast gaat het bedrijf vanuit zijn datacentrum in Londen het beheer van bedrijfsnetwerken en desktops daarbinnen op zich nemen. Om de kosten voor deze dienst laag te houden, is het personeel dat deze dienst gaat verzorgen aangetrokken in India. "Dat is de enige manier om met een concurrerende prijs te kunnen komen", aldus Charlier.

Data

Deze diensten moeten het aandeel van datadiensten aan het vergroten. Nu is 60 procent van de inkomsten nog spraakgerelateerd. Binnenkort moet de hoofdmoot van de omzet uit deze nieuwe datadiensten komen. Colt verwacht de ethernetdiensten voornamelijk te slijten aan grote organisaties. Het verwacht voor de beheerdiensten eerder kleine tot middelgrote bedrijven te kunnen interesseren. Spil in deze nieuwe opzet is de eigen glasinfrastructuur. "Om deze geavanceerde diensten aan te kunnen bieden heb je je eigen toegangsnetwerk nodig", aldus Charlier. In Nederland is Colt deze voorzieningen flink aan het uitbreiden. Het hele concern heeft voor verbetering van deze netwerkvoorziening 225 miljoen euro uitgetrokken. Ruim elf miljoen euro wordt de komende tijd in het Nederlandse net gestoken. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-26T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.