Momentopname ims in Amsterdam

Gemeenschappelijke basis voor telecomapplicaties.

Dit artikel delen:

Vaste en mobiele netwerken groeien naar elkaar toe, en toepassingen worden minder afhankelijk van netwerken en hun operators. Op het IMS World Forum in Amsterdam kwam de technologie in beeld.

IP Multimedia Subsystem is een groep protocollen voor het beheer van multimediasessies in 3G mobiele netwerken. Het belang van IMS is groter dan de naam doet vermoeden, omdat die protocollen op ip zijn gebaseerd. Zij worden behalve door het Third Generation Partnership Project (3GPP) ook gestandaardiseerd door de Internet Engineering Task Force (IETF).
Het belangrijkste onderdeel van IMS is het Session Initiation Protocol (SIP) dat in gelijkwaardige internetverbindingen een soortgelijke rol speelt als http in webdiensten.
IMS wordt dan ook wel omschreven als een fusie tussen de cellulaire wereld en het internet.
In oktober 2005 vond in Amsterdam het IMS World Forum plaats, een tweedaagse conferentie en kleine tentoonstelling met een vijftigtal sprekers. Het congres was georganiseerd door Informa en werd, om een indruk te geven, gesponsord door Ericsson, Qualcomm, Huawei Technologies, Alcatel, Netcentrex, eServ Global, Nokia en Lucent Technologies. De belangrijkste telecomoperators waren met presentaties aanwezig en op de tentoonstelling was onder meer ook Philips te vinden. Philips werkt met Ericsson samen voor toepassingen in de thuisomgeving.
Wanneer IMS daadwerkelijk voor de consument beschikbaar komt is nog niet duidelijk. Een Nederlandse consultant noemde in de wandelgangen een termijn van enkele jaren. Zowel Ericsson, eServ Global als Infineon Technologies kwamen echter, nog tijdens het IMS World Forum, met aankondigingen van nieuwe toepassingen en ondersteuning.

Microsoft

Erick Eidus is Senior Product Planner voor de divisie Mobile en Embedded Devices van Microsoft. Hij is daar verantwoordelijk voor de inpassing van eisen van mobiele operators.
Microsoft zal, naast ondersteuning van webdiensten, ook ims-ondersteuning bieden op het Windows Mobile softwareplatform.
In zijn presentatie op het IMS World Forum wees Eidus er wel op dat de implementatie nog niet probleemloos is. Zo zijn er enkele onduidelijkheden over sommige onderdelen van de ims-standaarden, waaronder de beveiliging.
Als de ims-infrastructuur eenmaal wijdverbreid is zal er, aldus Erick Eidus, een splitsing ontstaan tussen het verlenen van telecommunicatiediensten en het leveren van de toegang tot die diensten. De rol van de netwerkoperator zal dus veranderen.

BT

"Beeld is essentieel en de terminal vormt de sleutel", zegt Malcolm Wardlaw, VP Mobility, Intelligence and Applications van British Telecom.
IMS is gericht op de gebruiker en biedt een gemeenschappelijke laag voor allerlei soorten applicaties, zo licht hij nader toe.
BT heeft zich dan ook, in het kader van haar Twenty-first Century Network (21CN) operatie, al ruim twee jaar geleden aan IMS gecommitteerd. Het 21CN-project heeft tot doel om de BT telefonische infrastructuur volledig te vernieuwen.
Met een IP laag boven de verschillende netwerktechnologieën vervaagt het onderscheid tussen vaste en mobiele telecommunicatie. Operators als BT kunnen dan beide typen diensten als een eenheid aanbieden.
Met IMS wordt ook een potentiële markt ontsloten voor de levering van ict-diensten, aldus Wardlaw.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-28T00:00:00.000Z Hans van Thiel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.