3Com probeert het opnieuw

3Com wil zijn verloren positie op de netwerkmarkt heroveren. Het heeft nieuwe zware netwerkproducten gelanceerd en neemt het daarmee opnieuw op tegen marktleider Cisco.

De nieuwe 3Com-producten zijn de eerste vruchten van de samenwerking met het Chinese Huawei Technologies, die werd gesloten nadat eerstgenoemde die zich in 2000 plotseling terugtrok van de enterprise-markt. De Amerikaanse firma zocht in maart vorig jaar zijn toevlucht tot de Chinese firma voor diens expertise en producten. De twee hebben een joint venture opgezet waarvan 3Com de producten buiten China en Japan mag uitbrengen onder eigen naam.
De samenwerking had echter eerst nog een horde te nemen: een piraterij-aanklacht van Cisco. Die beschuldigde Huawei er begin 2003 van inbreuk te maken op zijn patenten en auteursrechten. Huawei zou in zijn switches en routers complete delen van Cisco's netwerkbesturingssysteem IOS gebruiken. De zaak is uiteindelijk in oktober vorig jaar geschikt. Huawei heeft toegezegd een aantal van zijn producten aan te passen.

Onder en boven

De nieuwe 3Com-producten, in wezen Huawei-hardware, zijn de 3000-serie voor de onderkant en de 6000-serie voor de bovenkant van de netwerkmarkt. 3Com stelt met zijn 3000-routers 30 tot 50 procent goedkoper te zijn dan Cisco. De zware 6000-routers zitten ook onder het prijsniveau van die concurrent. Cisco heeft ongeveer 90 procent van de markt voor zware routers in handen.
3Com benadrukt dat het zijn nieuwe routers levert inclusief aanvullende functionaliteit. Dat omvat firewalls en vpn-mogelijkheden (virtual private network). "Klanten zijn het zat om een toeslag te betalen voor Cisco-apparatuur. En ze worden echt boos zodra ze ontdekken dat ze extra moeten betalen voor meer geheugen of voor het aanzetten van bepaalde beveiligingsfuncties", stelt marketingmanager Howard Rubin van 3Com.
Ondertussen heeft Cisco ook nieuwe routers onthuld: de 1800-, 2800- en 3800-reeksen. Dit is niet direct in reactie op 3Com, aangezien de productontwikkeling maanden in beslag heeft genomen. De nieuwe Cisco-apparatuur bevat ingebedde hulpmiddelen voor netwerkbeveiliging en ondersteuning voor voip (voice over ip).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.