VoIP via 085- en 091-nummers

Nummertoewijzing moet gebruik sterk stimuleren

Dit artikel delen:

Het nieuwe nummerplan in Nederland is een belangrijke impuls voor een doorbraak van VoIP. Toch zitten er nog wel enige haken en ogen aan het gebruik van VoIP in combinatie met nummers die nomadisch te gebruiken zijn.

VoIP
Voice over IP (VoIP) is een technologie die het mogelijk maakt om telefoongesprekken te voeren over een breedband-internetverbinding in plaats van over een analoge of digitale telefoonlijn. Met sommige VoIP-oplossingen kan je alleen mensen bellen die van dezelfde dienst gebruik maken, andere bieden de mogelijkheid om iedereen met een vast, mobiel of internationaal telefoonnummer te bellen. Soms kun je alleen via de computer of met een speciale VoIP-telefoon inbellen, andere oplossingen maken gebruik van een traditionele telefoon met een adapter.
(bron: Federal Communications Commission)
De overheid stond de afgelopen tijd voor een moeilijke keuze. Moest voor voice over het internet protocol (VoIP) het huidige geografische nummerplan in stand worden gehouden? Of moest er een nieuwe, niet geografisch gebonden, nummerreeks worden geopend voor deze diensten? Uit het ontwerpbesluit van minister Brinkhorst blijkt nu dat men beide opties naast elkaar wil laten bestaan.
Het klinkt als een logisch besluit. De huidige geografische nummers volledig openstellen voor nomadisch gebruik (waarbij telefoonnummers ook te gebruiken zijn buiten een specifiek netnummergebied) zou een grote puinhoop opleveren. Bedrijven in Maastricht zouden misschien een 020-nummer willen hebben omdat dit wat betreft imago goed staat, terwijl zij geen vestiging in Amsterdam hebben. Binnen de kortste keren zou het netnummergebied van Amsterdam dan met een tekort aan nummers zitten. Het is dus goed dat er enige beperkingen worden opgelegd aan het openstellen van reeds bestaande geografische nummers voor nomadisch gebruik.
VoIP vraagt echter om een flexibel nummerplan. Daar voorziet het nieuwe Nederlandse nummerplan nu ook in. Om die reden wordt een nieuwe reeks niet-geografische nummers ingevoerd, de 085- en de 091-reeks, waarbij geen beperkingen gelden op het gebied van woon- of vestigingsplaats binnen Nederland. Van de nieuwe nummerreeksen kunnen bedrijven als Skype profiteren, omdat zij gebruikers nu volledig nomadische telefoonnummers kunnen aanbieden bij het bellen via internet. In het ontwerpbesluit wordt ook al gesproken over de mogelijkheden die de nummers bieden voor specifieke toepassingen zoals videoconferencing. De nieuwe 091-reeks geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om speciale nummers te gebruiken voor videoconference-verbindingen, waar extra bandbreedte of kwaliteit voor nodig is (minimale variatie in vertraging; minimale kans op bitfouten; enzovoorts).
Het loslaten van de binding tussen een telefoonnummer en de geografische locatie heeft in de aanloop naar het huidige ontwerpbesluit vragen opgeroepen over de verrekening van eventuele extra kosten voor doorschakelen. Daarover is nu ook een besluit genomen. De kosten van doorschakelen naar andere locaties of netwerken waar een opgeroepene zich zou kunnen bevinden, behoren volgens het ontwerpbesluit voor rekening te komen van degene die wordt gebeld.

De potentie van VoIP

VoIP heeft de toekomst en het nomadische aspect ervan zal debet zijn aan het toekomstige succes. Opta, toezichthouder voor de telecommarkt, dicht het huidige ontwerpbesluit in ieder geval een groot belang toe. Volgens dr. ir. Herjan Barnard, senior technisch toezichtsmedewerker bij de Opta, kan nummerportabiliteit een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van innovatieve diensten als VoIP. Dat het ministerie van Economische Zaken eveneens hooggespannen verwachtingen heeft van VoIP, blijkt wel uit de vaart die het ministerie zet achter de invoering van het nieuwe nummerplan. Ter vergelijking: het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) wil het behoud van het telefoonnummer nog niet toestaan voor VoIP-diensten met een nomadisch karakter.
De belangstelling voor VoIP in de markt, hoe staat het daarmee? Eind maart maakten wereldwijd al ruim tien miljoen mensen in meer of mindere mate gebruik van een VoIP-oplossing voor telefoongesprekken. Als Skype en VoiceGlo daaraan worden toegevoegd, dan loopt het cijfer volgens onderzoeksbureau Point Topic op tot zowat 17,5 miljoen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de zomer van 2004, maar het blijven natuurlijk nog kruimels in het licht van de ruim 1,5 miljard telefoongebruikers wereldwijd. Toch telt Frankrijk inmiddels meer dan 1,2 miljoen VoIP-abonnees. KPN is in Nederland ook van start gegaan en Telekom-dochter T-Online neemt in Duitsland het voortouw.
Hoeveel gebruikers Skype precies heeft, is niet duidelijk. Het softwareprogramma is al 150 miljoen keer gedownload, 35 miljoen mensen zijn geregistreerd en 1,2 miljoen hebben een SkypeOut-rekening. Onderzoeksbureau Point Topic houdt het op ruim vijf miljoen echte gebruikers wereldwijd. Wellicht dat de invoering van nomadische telefoonnummers een verdere boost aan het gebruik ervan kan geven.
 
Bepalend voor doorbraak: draadloze smartphone
Draadloze VoIP-telefoontoestellen zijn een must voor de doorbraak van Voice over IP. Tot die conclusie komt het Amerikaanse onderzoeksbureau In-Stat. Daarvoor moeten er uiteraard duale gsm/voip toestellen op de markt zijn Mogelijk worden op het komende gsm-congres in februari volgend jaar in Madrid de eerste echte duale mobieltjes gelanceerd. Het is dan nog wachten tot 2007 voordat het een massaproduct wordt, aldus In-Stat. Zowel Nokia als Motorola hebben al aangekondigd dat ze daar mee willen uitpakken. Volgens In-Stat zal het aantal gebruikers van vooral draadloze hotspot-gebaseerde VoIP-diensten fors toenemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-23T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.