Intel speelt verstoppertje

Marktleider laat op ontwikkelaarsconferentie weinig los over dubbele kern-technologie

Intel is naar de pers een stuk voorzichtiger geworden. Op de vorige week in San Fransisco gehouden IDF (Intel Developer Forum) waren de verwachting hoog gespannen over nieuws rond processoren met dubbele kern, een technologie die al begin volgend jaar op de markt komt. Intel wilde er weinig over kwijt.

De rem op de informatiestroom is een wel erg zware correctie op de eerdere overdaad aan details van nieuwe processoren, hoofdkaart chipsets en grafische chipsets, waarvan later aardig wat is geannuleerd toen het wat slechter ging met het bedrijf. Intel vertelde over dubbele kern slechts dat deze in 90 en later 65 nanometer technologie wordt vervaardigd en de eerste chips begin 2005 op de markt komen.
Over prijsstelling, specificaties, naamgeving en architectuur wordt niets prijsgegeven. De oplettende bezoeker van de sessies kon nog wel oppikken dat Intel van deze nieuwe generatie processoren bij laptops een imposante 30 tot 70 prestatieverhoging verwacht bij een gelijk energieverbruik. Bestudering van de vrijgegeven informatie levert de verwachting op dat er sprake is van een geïntegreerde gedeelde tweede cache op de chip. Verder bleef de koektrommel dicht. Naast de schaarse mededelingen over dubbele kern was er gelukkig genoeg ander nieuws op IDF.

Mobiel en draadloos

Een primeur waren chips, die wimax mogelijk maken. Intel toonde referentie hardware op basis van een eerste wimax 802.16 chip, luisterend naar codenaam Rosedale. Deze wordt gestuurd naar partners in de industrie. Rosedale wordt daar als basis gebruikt om software en eigen producten te ontwikkelen. Intel ziet wimax als nieuwe standaard naast wifi, toepasbaar in buitengebieden, in eerste instantie als goedkoop draadloos alternatief op asdl en later als alternatief op umts.
Focus op IDF was het thema Service Oriented Enterprise (SOE) waar kostenbesparende technologieën centraal staan (rfid, pda met wireless connectiviteit en voip). Intel gaf als voorbeeld het gebruik van rfid bij Procter & Gamble voor het opslaan van Electronic Product Code (EPC) en andere gegevens waarmee interne logistiek goedkoper wordt en sterk kan worden verbeterd. Zorgen heeft Intel over het geld (en de tijd) dat gaat naar het beheer van bestaande it-systemen, een trend die ongewenst is en uiteindelijk de ontwikkeling van de industrie sterk afremt. Intel denkt een belangrijke rol te spelen in het beteugelen van de kosten en de inspanning door met de industrie samen een platform onafhankelijke end-to-end management technologie te ontwikkelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van technologie uit de industrie en kennissystemen in management software; technologieën die beide bijdragen in zelfhelende eigenschappen van complexe systemen.

Kern

Hoewel beperkt was toch het grootste technologienieuws de annoncering van de processoren met dubbele kern. Intel stelt dat de dubbele kern over het hele product gamma voor IA32 mobiel-, desktop- en server-processoren de komende twee jaar wordt geïntroduceerd. Ook de IA64 Itanium-familie krijgt in die periode dubbele kern en later zelfs multikern exemplaren. Dubbele kern is een aanvulling op de huidige hyperthreading technologie. Resultaat met dual core en hyperthreading is dat een systeem met een enkele processorchip maar liefst vier processoren aan het besturingssysteem toont. Over prestatie verbeteringen repte Intel niet officieel, maar het bedrijf stelt dat los van de dubbele kern, de komende jaren er een vertienvoudiging in prestatie niveau van desktops en servers komt. Bij een presentatie werd de eerste dubbele kern computer getoond met vier gescheiden werkomgevingen - drie in Windows en één in Linux - op één pc, overigens zonder de hardware te tonen. Het diende als voorbeeld hoe het aantal systemen rond een medewerker gereduceerd kan worden en makkelijker oude en nieuwe software en besturingssystemen naast elkaar gebruikt of getest kunnen worden. Intel benadrukt dat 'silicon based partitioning' veel betere prestaties levert dan de huidige partitionering met behulp van software-emulatie.

Itanium

Intel zegt tevreden te zijn over de verkoop van de Itanium. Hoewel de eigen doelstellingen niet zijn gehaald, laat het zich toch positief uit, omdat het bedrijf een gezonde acceptatie ziet bij de grotere bedrijven. Het noemt Itanium implemenaties bij General Mills en Procter & Gamble als voorbeeld. Intel beweert verder dat 38 van de honderd grootste bedrijven de processor gebruiken, deels door gesponsorde hardware. De onderneming richt zich nu meer op het wegnemen van secundaire obstakels die rond Itanium-applicaties spelen en het inzetten van dit platform als geheel kan hinderen. Verder is er een try-and-buy programma naar de vijfhonderd grootste bedrijven om de Itanium te promoten. Intel geeft toe dat het stoppen met de Bayshore chipset de kleinere 'whitelabel' fabrikanten hindert in de fabricage van hoofdkaarten voor de Itanium. Het stelt daarom de ontwikkeling van een chipset te steunen als er een initiatiefrijke leverancier zich wil richten op deze markt.
Prestigieuze projecten met de Itanium verlopen goed. Nasa gebruikt momenteel 10240 Itanium processoren met elk 6 MB cache en Madison kern om de grootste supercomputer op aarde te maken onder de naam Project Columbia. De ruimtevaartorganisatie verwerkt daarin twintig Silicon Graphics Inc. Altix 512 systemen die onderling met SGI Numa-link zijn gekoppeld. Het op Linux werkende geheel wordt ingezet voor system fluid dynamics. De nieuwe super wordt ingeschat op een prestatieniveau van zestig tot honderd terraflops; een wereldrecord.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-17T00:00:00.000Z Dennis Kuit
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.