Draadloos met de hand

Dit artikel delen:

Professioneel golf anno 2004: alles rond de slagen en de scores is draadloos en vergeven van de ict. Dat wil zeggen: tot aan de scoreborden. Dat gaat nog heel traditioneel.

  
Een scorer tikt gegevens in op een draadloos apparaatje, leunend op de balustrade van een traditioneel scorebord. De rode cijfers duiden het aantal under par slagen aan, de groene L behoort toe aan een golfer die precies level op par staat. Blauw is foute boel: die geven het aantal slagen aan dat een speler boven par staat.
Lekker kuierend door de natuur met een stok in je hand en het zonnetje op je kop: we hebben het hier wel over topsport. Om precies te zijn golf. Een sport die zich ook in Nederland mag verheugen in een groot aantal beoefenaren en geïnteresseerden. Velen van hen gaven afgelopen week acte de présence tijdens de KLM Open op de Hilversumsche Golf Club. Voor het bijhouden van de scores werd - net als enige weken geleden bij de British Open - gebruik gemaakt van het scoringssysteem van Unisys, dat ook gegevens over windrichting en -snelheid verwerkt.
De medewerkers van dit bedrijf die het systeem draaiend houden, zijn de buitenbeentjes van de it: ze zijn 'casual' gekleed en houden zich niet aan kantooruren. Ook zijn ze anders gehuisvest dan de meeste hunner collega's: ergens in een container in de vrije natuur. Daar zijn ze vergezeld van laptops, pc's en drie servers (waarvan een voor back-up). Die verwerken informatie die ze draadloos krijgen aangereikt via handhelds, waarmee vrijwilligers op de holes de scores bijhouden. De scoregegevens worden na verwerking gezonden naar tv-netwerken, radio, en internet.
In Troon (Schotland) volgden veel toeschouwers via een groot elektronisch scorebord op hole 18 de spannende finale van de befaamde British Open. En op de andere holes stonden natuurlijk ook elektronische scorebordjes? Helaas, daar moesten de toeschouwers het doen met ouderwetse scorebordjes die door vrijwilligers werden bediend. Afhankelijk van hun humeur en de vulling van hun blaas kon dat even duren.
Golf op de 'Royal Troon' in Groot-Brittannië mag dan wel koninklijk zijn; tradities zijn er heilig. De Dutch Open op de Hilversumsche sluit zich daar naadloos bij aan; ze schrijven hun naam niet voor niks nog met sch.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-13T00:00:00.000Z Ruben Acohen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.