Weg vrij voor WiFi 802.11n

Aanbieders slaan handen ineen

Dit artikel delen:

De aanbieders van WiFi varen een meer eensgezinde koers. Na twee vergeefse stemmingen over rivaliserende voorstellen voor de volgende generatie WiFi lijkt er nu schot te komen in de nieuwe standaard. Het is echter de vraag of er snel behoefte aan is, omdat de huidige standaarden (802.11a/g) voorlopig nog prima voldoen.

De strijd om 802.11n, de nieuwe standaard voor supersnel draadloos LAN (WiFi) lijkt beslist. De twee rivaliserende groepen aanbieders, TGn Sync en WwiSE, hebben besloten één gezamenlijk voorstel te doen aan de standaardenorganisatie IEEE.
Ruim twee jaar na de officiële goedkeuring door IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) van de specificaties van 802.11g (54 Mbps) is hiermee de basis gelegd voor de volgende generatie WiFi met een transmissiesnelheid van 100 tot 320 Mbps. Met de fusie van de twee specificaties lijkt een impasse in het standaardiseringsproces voorkomen, zoals die eerder ultrawideband (WiMax) heeft getroffen.

'Immoreel'

Gartner-analist Ken Dulaney raadt gebruikers van WiFi-technologie echter aan het voorlopig te houden bij 802.11a/g. Hij zegt dat die standaarden nog zeker vier jaar goed genoeg zijn om aan alle wensen te voldoen. De Gartner-analist typeert elke aanbieder die beweert dat een huidig WiFi-product op te waarderen valt tot 802.11n "immoreel".
De beide rivaliserende groepen, TGn Sync en WWiSE sturen een eerste versie van hun gezamenlijke voorstel, ook onderschreven door een derde groep MITMOT, in september naar de IEEE. De finale versie volgt dan in november.
De strijd tussen de twee systemen en groepen leveranciers om 802.11n heeft bijna een jaar geduurd. WWiSE kreeg de steun van Texas Instruments, Broadcom, STMicro, Airgo en later Motorola en Nokia. TGn Sync telt Intel, Infineon, Cisco, Qoalcomm, Nortel, Mitsubishi, Sony, Panasonic, Philips, Samsung, Sanyo en Toshiba onder zijn leden.

Twee keer gestemd

De Task Group van IEEE heeft in maart en mei van dit jaar al twee keer gestemd over de rivaliserende voorstellen. TGn Sync kwam beide malen als overwinnaar uit de stemming tevoorschijn, maar met een te kleine meerderheid.
Om de dreigende impasse te voorkomen gaan de twee groepen aanbieders de (betrekkelijk geringe) verschillen tussen de twee voorstellen overbruggen in een gezamenlijk voorstel. Insiders verwachten dat een dergelijk voorstel zonder al te veel problemen de zegen krijgt van de IEEE 802.11n Task Force. Die zal de specificatie als alles volgens plan verloopt in januari 2006 onder zijn hoede nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-05T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.