Xs4all breekt VoIP-markt open

Dochterbedrijf doet aanval op spraakabonnementen KPN

Dit artikel delen:

Internetaanbieder Xs4all wil volgend jaar bellers volledig bedienen via de breedbandinternetaansluiting. Abonnees van de internetdochter kunnen dan hun belabonnement bij moeder KPN opzeggen.

"Adsl-only ligt in de lijn der verwachting", zegt technisch directeur Simon Hania van Xs4all. "Komend jaar zal internetbellen via de dsl-verbinding het klassieke spraakabonnement overbodig maken. Dit zal waarschijnlijk ook resulteren in de verschuiving van een aantal geldstromen binnen het KPN-concern." Hania verwacht dat KPN bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer weinig bezwaar kan hebben tegen deze verandering, zolang de internetdochter aantoonbare waarede toevoegd aan het concern.
Xs4all komt in de herfst met bellen via de internetaansluiting. Volgens Hania gebeurt dit in twee stappen. In oktober komt het bedrijf met een aanbod waarmee zijn abonnees via een apart kastje of met sip-telefoons (session initiation protocol) via de adsl-aansluiting kunnen bellen.
Volgend jaar komt er een aanbod waarbij de afnemers hun belabonnement bij KPN kunnen opzeggen. De internetaanbieder wil het 'nomadisch' gebruik van telefoonnummers ondersteunen. Doordat het voip-nummer van de telefoniedienst gekoppeld is aan het telefoonnummer zal de beller overal ter wereld waar hij beschikt over een computer en internetverbinding bereikbaar zijn.
Deze zomer komt Xs4all ook met een abonnement op basis van adsl2+. Bestaande klanten kunnen overstappen door de aanschaf van een nieuw modem. Hania verwacht niet dat het gelijk storm zal lopen. "Het heeft ook lang geduurd voordat de zwaardere adsl-abonnementen van 8 Mbps in trek waren."
Op dit moment heeft de isp 27 duizend adsl-gebruikers op deze snelheid. Adsl2+ is in juli beschikbaar in twintig wijkcentrales. Later dit jaar loopt dat op tot tweehonderd. Het is nog niet duidelijk of Xs4all als eerste adsl2+ mag aanbieden. Ook de andere KPN-dochters HetNet en Planet Internet kunnen daarvoor in aanmerking komen. Xs4all zal geen adsl2+ afnemen via Bbned. De internetaanbieder was enkele jaren terug aangewezen op deze KPN-concurrent voor zijn 8 Mbps-verbindingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-08T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.