Sun lanceert draadloze sensoren

Dit artikel delen:

Sun levert 'op korte termijn' programmeerbare draadloze sensoren. Dat maakte Glenn Edens, de baas van Sun Microsystems Laboratories, deze week bekend in Eindhoven.

De 'Sunspots' werken bijna volledig op Java, inclusief het grootste deel van het besturingssysteem, aldus Edens. "Bijna alle C-code is vervangen door Java. Daarmee verwijderen we alle nadelen van besturingssystemen van derden." Het besturingssysteem voor de chips is gemaakt met Squawk, een in Java geprogrammeerde computermotor. "Een van de voordelen is dat we verschillende toepassingen binnen één virtuele machine kunnen draaien."
Geïnteresseerde bedrijven kunnen volgens Edens 'binnenkort' toepassingen uitrusten met de draadloze sensoren. Hij hield in Eindhoven een eerste sensor in zijn hand, naar schatting zo'n vier bij vier centimeter groot. "Deze is vier keer groter dan nodig", claimt hij. De draadloze chips hebben 80 K ram en draaien op 380 K flash. "We hebben het behoorlijk klein weten te maken." Sun rekent erop dat middels chips als de Sunspot het aantal apparaten dat via ip-netwerken met elkaar verbonden raakt de komende jaren groeit tot in de triljoenen.
Edens was in Eindhoven voor de eerste conferentie van Suns Java Competence Centre. Met het centrum, dat begin dit jaar geopend is op het 'high tech' bedrijvenpark tussen Eindhoven en Waalre, wil Sun het gebruik van Java stimuleren. De conferentie trok ruim honderd bezoekers, vooral medewerkers van Philips en Asml.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-27T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.