'Opta is wel bevoegd'

Telecombedrijven uiten forse kritiek op gebrek aan regels rond VoIP

De telecommarkt en de afnemers van deze diensten zijn niet gebaat bij de huidige radiostilte van Opta rond telefoniediensten over ip-netwerken. Marktpartijen vinden dat de telecomtoezichthouder wel degelijk kan ingrijpen.

De Associatie van Competitieve Telecomoperators (ACT) heeft Opta 15 april een brief gestuurd, waarin de leden van deze belangenvereniging stellen dat de toezichthouder wel degelijk prijs- en toegangsregels aan KPN kan opleggen als dit concern binnenkort VoIP-diensten op de markt brengt. De telecombedrijven BT, Versatel, Enertel, Colt, MCI en Priority en de isp's Wanadoo, BBned en Tiscali zijn lid van de ACT. Opta gaf halverwege maart aan dat het zichzelf door de overgang van de oude naar de nieuwe telecomwet nog niet bevoegd acht om regels te stellen voor internettelefonie. De toezichthouder liep daarmee vooruit op KPN's aankondiging van de nieuwe VoIP-diensten tijdens de presentatie van de jaarcijfers eind maart.

Duidelijkheid

Opta zegt in oktober wel duidelijkheid te kunnen geven, als het klaar is met zijn inventarisatie van de markt. In juni komt de toezichthouder met een eerste voorstel waar marktpartijen op kunnen reageren. Dit is te laat voor de ACT, die stelt dat Opta nu al kan ingrijpen omdat de komende VoIP-dienst van KPN erg veel lijkt op het bestaande openbare-telefonieaanbod van het bedrijf. Door de dominante positie van KPN in deze markt zou het telecombedrijf toegangs- en prijsregels opgelegd moeten krijgen.
De ACT stelt VoIP op één lijn met openbare telefonie, omdat de dienst waarschijnlijk zal werken met de nu gebruikelijke telefoonnummers. Daarnaast zal het gesprekken naar en van het openbare telefonienet kunnen afhandelen. De bedrijven achter ACT stellen schade op te zullen lopen doordat er nog geen afdoende afspraken zijn voor toegang tot deze nieuwe KPN-dienst door concurrenten. Daarnaast zal KPN door een bundeling van VoIP met een belbudget-abonnement een groot deel van de markt naar zich toe kunnen trekken. Opta-woordvoerder Edwin van de Haar zegt in een telefonische reactie dat de brief van ACT geen verandering heeft gebracht in de aanpak van VoIP. De toezichthouder komt pas in oktober met regels.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-06T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.