Obstakels bij ip-telefonie

TNO brengt netwerkbeperkingen in kaart

Dit artikel delen:

Door diverse beperkingen in bedrijfs- en openbare datanetwerken is een smetteloze overgang van traditionele- naar ip-telefonie op dit moment lastig. Bedrijven doen er goed aan deze restricties bij voip (voice over ip) uit te zoeken alvorens een overstap te wagen.

Kwaliteit
Om de kwaliteit van spraakverbindingen te testen heeft TNO Informatie en Communicatietechnologie in zijn testlab een replica van een menselijk hoofd dat geautomatiseerd en objectief de kwaliteit van voip-verbindingen meet. Naast de verbindingen zelf test het onderzoeksbureau ook in opdracht van aanbieders de werking van nieuwe voip-systemen. Verder heeft de organisatie de samenwerking van apparatuur van verschillende fabrikanten in een voip-netwerk onderzocht.
Bedrijfsnetwerken zijn oorspronkelijk niet ontworpen voor een tijdkritische toepassing als spraak. Dit moeten organisaties goed in hun achterhoofd houden bij de aanpassingen die zij in het datanetwerk aanbrengen voor de integratie van spraak. Veel netwerken hanteren hun eigen ip-adressen, waardoor een vertaalslag nodig is voordat een openbaar ip-nummer deze adressen kan bereiken. "Deze tussenlaag tussen de buitenwereld en het bedrijfsnetwerk levert beperkingen op", zegt Jan Dietz, onderzoeker bij TNO Informatie en Communicatietechnologie.
Een ander belangrijk punt is de beveiliging van ip-telefonie. "Met een computer gemaakte onzinberichten zullen ook in de voicemail terechtkomen. Dat moet je niet onderschatten", meent Dietz. Daarnaast moeten in de firewall-poorten openstaan om spraakverbindingen en de bijbehorende signalering door te laten. Dit is een mogelijke bres in de muur om het bedrijfsnetwerk heen.

Vertraging

Vertraging in de spraakverbinding is volgens Dietz ook nog steeds een heikel punt bij voip. Telefoongesprekken die vanaf een bedrijfsnet via internet doorgesluisd worden naar een andere bestemming komen bijvoorbeeld onderweg meerdere schakelpunten tegen. "Als je spraak verpakt in datapakketjes, is een vertraging van 150 milliseconde algemeen geaccepteerd als een harde limiet voor een acceptabele kwaliteit van de telefoonverbinding. Bij gekoppelde netwerken is dat alleen een optelsom: eerst wat vertraging in het lokale netwerk, vervolgens nog wat in de lange afstandsverbinding en tot slot wat bij het netwerk van het doeladres. Er zijn nog onvoldoende middelen om die optelsom binnen de perken te houden", aldus Dietz. Een mogelijkheid om dit euvel te ondervangen is 'overdimensionering', waarbij je de verbindingen in dit netwerk veel zwaarder maakt dan strikt gezien nodig is.
Een ander aandachtspunt heeft met de voorzieningen in ip-telefoniesystemen te maken. Een flink aantal van de bestaande voorzieningen die in de traditionele telefoniecentrales gemeengoed zijn, zijn nog niet in de voip-wereld gerealiseerd. Als voorbeeld noemt Dietz het automatisch terugbellen bij een bezette lijn. Bij ip-telefonie is dat lastig, onder andere door de adresseringsproblematiek. Hij verwacht dat door deze beperkingen traditionele telefoniesystemen en ip-telefonie een tijdlang naast elkaar gebruikt zullen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-22T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.