Voip decimeert banen bij KPN

Alleen it-voorzieningen vaste netwerk nog niet in lijn met concurrentie

Door de overstap van KPN op voice-over-ip verdwijnen de komende jaren duizenden banen bij het concern. De herstructurering van de it-activiteiten moet dit jaar al een flinke besparing opleveren.

  
Bestuursvoorzitter Scheepbouwer vindt dat de aderlating niet per se op massaontslag hoeft uit te draaien. Hij schat dat door natuurlijk verloop jaarlijks duizend werknemers opstappen.
Internet-telefonie maakt de komende vijf jaar achtduizend banen bij het concern overbodig. "Deze nieuwe technologie stelt KPN in staat zijn diensten efficiënter en met aanzienlijk minder mensen uit te voeren", zei bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer tijdens de presentatie van de jaarcijfers afgelopen dinsdag. De banenreductie moet het concern over vijf jaar een kostenbesparing van 850 miljoen euro opleveren. De hardste klappen vallen bij het vaste netwerk, waar de omzet en de winst ook nu al het meest onder druk staan.
Volgens Scheepbouwer hoeft de aderlating niet per se op massaontslag uit te draaien. Dit jaar alleen al zijn er volgens de topman 1400 werknemers vertrokken. Hij schat dat door natuurlijk verloop jaarlijks duizend werknemers opstappen. Daarnaast heeft het concern eind januari met de ondernemingsraad en de vakbonden een mobiliteitsakkoord afgesproken dat personeel aan een andere baan moet helpen.
Volgens Scheepbouwer loopt KPN met zijn herstructureringsplannen voor op andere Europese telecombedrijven. Dit zou blijken uit een recent vergelijkingsonderzoek van Mercer. Datzelfde onderzoek toont aan dat het concern een stuk duurder uit is met zijn it-voorzieningen. Dat moet dit jaar nog veranderen. Het wil zijn it-kosten de komende twee jaar met de helft verminderen. De vroeger per productlijn verdeelde it-activiteiten worden in één it-afdeling ondergebracht en verregaand gerationaliseerd.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-04T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.