HSDPA dringt zich op als hype rond mobiele breedband

3G lijkt al achterhaald

Dit artikel delen:

Het is nu duidelijk dat 3G-UMTS niet voldoet voor mobiele breedbanddiensten. High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) was hét acroniem op de jongste beurs 3GSM World in Cannes.

"HSDPA biedt breedbandmogelijkheden zoals we die nu kennen in het vaste DSL-netwerk", verklaarde ceo Lothar Pauli van Siemens Communications. Concreet zal de technologie downstreamsnelheden van zo'n 400 tot 500 Kbit/s bieden, twee keer meer dan 3G. Leveranciers als Siemens, Ericsson, Alcatel en Nortel staan klaar om de technologie te integreren, ook al zijn de huidige 3G-netwerken amper van start gegaan. Volgens de GSM Association zijn er momenteel zestien miljoen 3G-abonnees, wat zou oplopen tot honderdvijftig miljoen begin 2006. Vergelijk het met de huidige 1,3 miljard gsm-gebruikers. Siemens kondigde zijn HSDPA-insteekkaart aan en Ericsson een gecombineerde 3G/HSDPA-oplossing. Ook het Leuvense Option werkt aan een dergelijke pcmcia-kaart.
HSDPA is het antwoord van de traditionele mobiele leveranciers op het door Intel gepushte WiMax. "HSDPA kan alles aan wat WiMax vandaag pretendeert", vertelde Pascal Debon, president carrier & network operations bij Nortel. Maar Alcatel-president en coo Philippe Germond waarschuwde dat "HSDPA vandaag pure hype is, het biedt meer bandbreedte, maar alleen downstream. Het zal een grotere netwerkdekking nodig hebben en dus voor operatoren een grotere investering betekenen."
Toch zal ook HSDPA niet voldoende zijn. "We moeten de OFDM-technologie in de HSDPA-standaard implementeren", oordeelt Pascal Debon, "onze industrie is gewoon te traag." OFDM biedt realistische snelheden rond 1 Mbit/s en is voor 2007 of 2008 voorzien. 3G is dus al verleden tijd, zij het onvoltooid.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-25T00:00:00.000Z Luc Blyart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.