EU laat internettelefonie vrij

Dit artikel delen:

De Europese Commissie gaat aanbieders van telefonie via internet voorlopig geen regels opleggen. Het ziet in deze activiteit een belangrijke stimulans voor breedband-internet. Daarnaast vergroot het de concurrentie in de telecommarkt.

Dit standpunt bracht de European Regulators Group vorige week vrijdag naar buiten. Deze Europese verzameling van de 25 nationale toezichthouders op de markten voor elektronische communicatie in de Europese Commissie beschouwt spraak over het ip-protocol als een techniek die de bestaande marktstructuur op zijn kop kan zetten. Op dit moment zijn Azië en Noord-Amerika veel verder met internettelefonie. In Japan zijn er 4,9 miljoen mensen die via VoIP bellen. In de VS zijn dat er een miljoen. De Commissie schat dat er in Duitsland, Frankrijk en Engeland niet meer dan een kleine 300 duizend internetbellers zijn.
De ERG verwacht dat een ongehinderde introductie van VoIP in de Europese markt de prijzen voor het bellen flink zal verlagen. Dat komt aan de ene kant doordat door het samengaan van data en spraaknetwerken de aanbieders kosten kunnen besparen en doorberekenen aan hun afnemers. Aan de andere kant zal de concurrentie toenemen doordat nieuwkomers het met internettelefonie beter op kunnen nemen tegen gevestigde telecombedrijven. Dat komt omdat concurrenten hun beldiensten over ontkoppelde breedband-verbindingen zullen aanbieden. De ERG verwacht dan ook dat goedkopere VoIP-beldiensten die het opnemen tegen traditionele telefonie een flinke stimulans voor breedband-internet zouden kunnen vormen.
Nu er voorlopig geen overkoepelende Europese richtlijnen komen hebben nationale overheden vrij spel bij het stellen van regels voor internettelefonie. Er zijn twee uitzonderingen. De ERG stelt dat de uitgifte van telefoonnummers technologie neutraal moet zijn. Duitsland bijvoorbeeld is van plan om voor de introductie van VoIP regio onafhankelijke codes te gebruiken. De ERG zegt dat dit VoIP kan tegenhouden en dat het daarom over dezelfde nummers moet beschikken als gewone telefonie. Daarnaast schrijft de ERG voor dat alarmnummers (zoals 112) ook via VoIP bereikbaar moeten zijn. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-18T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.