'Kabelwereld moet front vormen om concurrentie te weerstaan'

Dit artikel delen:

1998 Wordt voor de Nederlandse kabelwereld het jaar van de waarheid. Als dit jaar niet snel een lijn wordt getrokken en eenheid ontstaat, dreigen buitenlandse marktpartijen het hier voor het zeggen te krijgen.

Dan komen er twee blokken: een groep lokale kabelbedrijfjes versus enkele sterke buitenlandse spelers zoals France Telecom. J.J. Noorderhaven, directeur van Castel, vreest dat de kabelsector dit jaar opnieuw verzuimt keuzes te maken. Nederland kent een dichtbekabeld netwerk waarmee veel meer valt te doen dan de verspreiding van radio en televisie. Maar de meeste kabelbedrijven komen niet verder dan het maken van een lokaal kabelkrantje.
Op gebied van telefonie moeten belangrijke knopen worden doorgehakt. "Blijven we telefoontje spelen in het eigen territorium of gaan we als telecommunicatie-bedrijf denken?", zo vroeg Noorderhaven zich af. "Slaan we piketpaaltjes rond ons eigen gebied of leggen we een 2 MB-verbinding aan van de ene gemeente naar de andere?"

Wachten en niets doen

Een andere keuze waarvoor de kabelbranche staat, is die tussen de decoder en Adsl voor interactieve diensten. Een belangrijke stap voorwaarts zou volgens Noorderhaven zijn dat via de kabel breedbandig dataverkeer mogelijk wordt. "Na tien jaar wachten en niets doen, blijven we nog steeds afwachten totdat buitenlandse maatschappijen er mee komen." Het wordt volgens hem hoog tijd dat de honderd kabelmaatschappijtjes die ons land telt, een echt landelijk netwerk gaan vormen in plaats van lokaal te blijven denken.
Castel, een dochteronderneming van energiedistributeur Edon- staat zelf wel bekend als redelijk voortvarend. Het 'kabelgebied' omvat globaal de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en de Noordoostpolder. De Edon-dochter voorziet daar ruim twee miljoen mensen van radio- en televisiesignalen. Daarnaast levert het bedrijf diverse telecomdiensten aan de zakelijke markt. De Noordelijke 'bekabelaar' biedt samen met het Amsterdamse bedrijf Freemail gratis toegang tot Internet en e-mail aan. De mogelijkheid om Internet over de televisiekabel aan te bieden zoals ondermeer A2000 dat doet, wordt onderzocht.  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-23T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.