Wet softwarepatenten weer uitgesteld

Voor de tweede keer is op het allerlaatste moment voorkomen dat Europese ministers een ontwerpwet voor softwarepatenten goedkeuren. Het opmerkelijke hernieuwde uitstel van begin deze week vergroot de kans dat het Europees Parlement het opstellen van de wet opnieuw zal laten starten.

Afgelopen maandagochtend haalde EU-voorzitter Luxemburg het voorstel van de agenda. Dat land was van plan de softwarepatentwet vandaag formeel te laten goedkeuren tijdens een bijeenkomst van Europese ministers van Landbouw en Visserij. Dat voornemen werd pas vrij laat bekend; tegenstanders van het wetsontwerp riepen daarom onder meer in Nederland eind vorige week op protestbrieven te sturen aan de Visserijministers.

Opnieuw protest van Polen

Net als bij de vorige formele bespreking, onder Nederlands voorzitterschap in december, keerde Polen zich tegen de goedkeuring van de ontwerpwet. Polen is nog niet klaar met de toelichting, zo is de officiële reden.
Het uitstel vergroot de kans dat het Europees Parlement (EP) kan verzoeken om een herstart van het wetsontwerp. Dat kan dat namelijk alleen als de ministers het voorstel nog niet hebben goedgekeurd. Het EP bespreekt deze ingreep begin volgende week.
Een van de belangrijkste argumenten van het EP voor het opnieuw starten is dat het voorstel dateert van ver voor mei 2004, de toetredingsdatum van Polen en andere Oost-Europese landen. Juist de nieuwe landen zijn bezorgd dat octrooien op software hun ontluikende ict-industrie ernstig zal belemmeren. Bij een hernieuwde opstelling van de wet zullen de nieuwe landen wél mogen meebeslissen.
In Nederland is het voorstel ook controversieel. Minister en staatssecretaris van Economische Zaken zijn beiden voorstander van het voorstel; de Tweede Kamer is tegen. In Nederland zijn het vooral kleine en startende ict-bedrijven die ageren tegen de Europese plannen. Een aantal bedrijven protesteert via internet. Zo ook Ron Arts, oprichter van VoIP-dienstaanbieder Neonova in Amsterdam. "Softwarepatenten pakken alleen goed uit voor grote bedrijven." Pieter van der Eems begon vorig jaar in Deventer met Licron, software om pc's om te bouwen tot 'thin clients' en zo de levensduur te verlengen. "Ik volg de Europese politieke verwikkelingen niet op de voet. Maar het is duidelijk dat de grote bedrijven het mij lastig kunnen maken met dergelijke patenten." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.