Integratie GSM is het toverwoord

Congres toont nieuwe mogelijkheden mobiele communicatie

Dit artikel delen:

De mobiele wereld volgt de revolutie in de telecomwereld. VoIP, WiFi en andere technologieën leiden tot een integratiegolf. Het 3GSM-congres stond er deze week bol van.

Afgelopen week kwam in Barcelona de Europese mobiele industrie samen. Een aantal grote namen greep het jaarlijkse 3GSM-evenement aan om verschillende annonceringen te doen. De trend is integratie van 3G met VoIP en draadloze technologie waarbij de scheiding tussen eenvoudig mobiel en draagbare computer verdwijnt.

Zo brengt Microsoft samen met partners een groot aantal services en applicaties rondom direct push. Dit alles draait om handhelds met Windows Mobile 5.0 en Exchange Server 2003, waarmee vooral zakelijke toepassingen en mobiele messaging-oplossingen worden aangeboden.


Push in Nederland

Een van de providers die direct al diensten uit dit portfolio aanbiedt is T-Mobile Nederland. Goed voor 2,3 miljoen klanten in de lage landen alleen maakt deze provider inzet van het Microsoft-product Hosted Messaging en Collaboration (versie 3.5) op smartphones mogelijk. Een deel van de benodigde infrastructuur wordt bij een derde partij ondergebracht.

Op deze manier wordt e-mail onderweg breder bereikbaar – voor bedrijven tot 250 werknemers – zonder dat een eigen Exchange-infrastructuur nodig is. Deze dienst is in het tweede kwartaal van 2006 beschikbaar. Het opzetten van een Europa-brede push e-mail service, gebaseerd op Microsofts Messaging and Security Feature Pack (MSFP) voor Windows Mobile 5, is een van de strategieën die Microsoft bewandelt om zijn rol in de mobiele arena verder uit te bouwen.


Linux op mobieltjes

De Windows-leverancier komt ook in deze markt Linux tegen. De opmars van dat open source-besturingssysteem is duidelijk waarneembaar op 3GSM. Zo kondigde Palmsource, de ontwikkelaar van het Palm OS, officieel aan het Access Linux-platform (ALP) van moederonderneming Access te gebruiken als onderliggend besturingssysteem voor smartphones. Palm flirt al geruime tijd met Linux en is in september vorig jaar overgenomen door de Japanse softwareproducent Access.


Combinatie met UMA

Verder valt op dat hsdpa (extensie van de umts-standaard, aangeduid als 3,5G) nu ook beschikbaar is in mobiele telefoons. Nokia komt met een andere nieuwigheid; de op 3GSM gelanceerde 6136 combineert gsm en wlan in een enkel mobiel apparaat op basis van UMA-technologie (Unlicensed Mobile Access). Het toestel ondersteunt alle gsm-frequenties.

Providers kunnen met dit toestel spraak via draadloze netwerken (wlan) aanbieden. France Telecom-dochter Orange is een van de eerste aanbieders van draadloze communicatiediensten die met dit toestel diensten gaat aanbieden. Zowel het toestel als de Orange-diensten zijn vanaf het tweede kwartaal dit jaar beschikbaar.

UMA biedt gebruikers een enkel telefoonnummer voor zowel gsm als bellen via wlan, en levert kostenvoordelen op, omdat tikken via wlan goedkoper zijn. Voor providers en dienstenaanbieders is het een volgende stap in de convergentie van mobiele en vaste communicatie. Ook dat is een geval van integratie in de mobiele markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-17T00:00:00.000Z Frans Kanters
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.