Telecomconsolidatie zet door

Een nieuwe megafusie onderstreept de voorspelling van Deloitte over sterke consolidatie in de telecomsector. Alcatel en Lucent gaan samen door een aandelenruil van 13,4 miljard dollar.

De fusie tussen het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent geeft eerstgenoemde voet aan de grond op de Amerikaanse markt. Daarnaast wordt het tanende Lucent nieuw leven ingeblazen. Het gecombineerde bedrijf schrapt 8800 overlappende banen en gaat onder een nog onbekende nieuwe naam verder.

De twee telecombedrijven zijn volgens Alcatel-ceo Serge Tchuruk al sinds 2001 in gesprek over een mogelijke fusie. De onderhandelingen ketsten toen echter af omdat het Amerikaanse bedrijf het gevoel had dat het werd overgenomen door het Franse Alcatel. Patricia Russo, die aan het roer staat bij Lucent, krijgt de leiding over het nieuwe bedrijf. Lucent krijgt even veel zeggenschap over de koers van het bedrijf als Alcatel. De overheidstak van Bell Labs blijft apart in Amerikaanse handen.


60 procent Frans

Deze maatregelen moeten de angst voor een Franse overheersing van Lucent wegnemen. Feit blijft dat de Lucent-aandeelhouders minder dan 40 procent van de aandelen in handen krijgen. Onderzoeksbureau Gartner constateert een hernieuwde concurrentiestrijd om te profiteren van de globalisatie van telecomconcerns.

Groeiende telecombedrijven willen immers grotere toeleveranciers. De telco’s zelf zijn druk aan het winkelen. Zo maakte AT&T vorige maand bekend Bell South te willen overnemen. Ook fusiegesprekken tussen Verizon en MCI zijn nog steeds gaande. Het in januari gepubliceerde rapport TMT Trends: Predictions 2006 van Deloitte geeft aan dat telecombedrijven nu voldoende reserves hebben opgebouwd om andere bedrijven over te nemen en fusies aan te gaan. Hierbij nemen grote multinationals het voortouw. Ondertussen pleegt ook KPN enkele, kleinere overnames.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-08T00:00:00.000Z Ingrid Wolfslag
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.