Waarde VoIP schuilt in integratie

Diverse communicatievormen worden één geheel

Dit artikel delen:

Na de VoIP-hype vanwege lagere kosten verschuift de aandacht nu naar de meerwaarde. Niet de prijs, maar de gang naar ‘unified messaging’ wordt bepalend.

Kostenbesparing is niet langer het belangrijkste argument voor VoIP, stelt OTR Group. Dat ict-onderzoeksbureau en consultancybedrijf organiseerde onlangs een bijeenkomst over VoIP voor zo’n twintig (potentiële) zakelijke gebruikers.

VoIP-leveranciers Lucent, Tele-cityRedbus, Alcatel, TwelveCubes en Mitel gaven hun visie op VoIP. De vier leveranciers leken zich te vinden in het inleidende overzicht van het onderzoeksbureau. OTR acht het waarschijnlijk dat overheden belasting zullen heffen over VoIP, net zoals zij dat nu doen over ‘gewone’ telefonie.


Bereikbaarheid

Het belangrijkste argument voor VoIP is de mogelijkheid tot integratie met andere vormen van communicatie tot ‘unified messaging’. Daaronder valt niet alleen de combinatie met mail, im (instant messaging) en mobiele telefonie, maar ook het beheer van bereikbaarheid op verschillende locaties.

De spreker van Mitel vertelde hoe hij, om de ochtendspits te vermijden, de eerste uren thuis kan werken en toch via zijn kantoornummers en -adressen beschikbaar is. Hetzelfde geldt voor al zijn collega’s. Het internetprotocol maakt het makkelijker om mensen te verbinden in plaats van alleen toestellen.


Diensten

Vooruitkijkend tot 2010 ziet Lucent een nog verdere integratie van communicatie als ip ook tot de mobiele telefonie doordringt. De telecomleverancier ziet een grote rol weggelegd voor dienstenleveranciers. TelecityRedbus en TwelveCubes profileren zich op dit moment al met ‘hosted VoIP’. Alcatel neemt het telefonische dienstencentrum als hoofdvoorbeeld om de voordelen van voip te benadrukken.

Vooralsnog zijn er ook nadelen. Het datanetwerk is oorspronkelijk niet bedoeld voor spraak en moet nu worden afgesteld om ‘jitter’ en ‘delay’ te minimaliseren. Beveiliging wordt een aandachtspunt. Het netwerk moet volcontinu functioneren. ‘Wie gaat er nu over de telefoons’, luidde de retorische vraag van OTR Group. Het antwoord luidt: ‘We geven allemaal de schuld aan het netwerk.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-02T09:17:00.000Z Hans van Thiel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.