Serie: Vijftien zakelijke laptops getest

Deel 5: Lenovo en Samsung

Dit artikel delen:

De Lenovo T4 Series zijn ultradraagbare laptops, de T5 Series zijn standaardlaptops. We ontvingen de T420s en T520. De Samsung 6 Series zijn standaard- en de 9 Series ultradraagbare laptops. Wij ontvingen preproductiemodellen van de nieuwe 650B5B en NP900X3A.

Lenovo T5 en T4 Series

Het toetsenbord van beide ThinkPad-series is identiek. Het ThinkPad-toetsenbord blijft nog altijd een van de betere toetsenborden voor draagbare computers. De navigatietoetsen zijn apart uitgevoerd en ergonomisch slim gepositioneerd. Zo is de Delete-toets extra groot uitgevoerd en is de Enter-toets blauw in plaats van zwart. Lenovo houdt ook nog altijd vast aan de g-knopsmuis (tussen de letters G en H), maar onder het toetsenbord zit gelukkig eveneens een multitouch aanraakvlak. We ontvingen een ThinkPad T520 met Intel Core i5-2520M aan 2,5 GHz, 13,3-inch scherm, Intel HD Graphics, TPM-veiligheidschip en piepkleine vingerafdruklezer rechts naast het aanraakvlak. De T5 Serie is verkrijgbaar in allerlei varianten, waaronder ook een met hogeresolutiescherm en snellere videochip die automatisch wordt ingeschakeld als de externe voeding is aangesloten. Het matzwarte chassis ziet er erg stevig uit en voelt ook zo aan. Zo zijn de schermhengsels uitgevoerd in stevig metaal. Rond het scherm zit een stevige rand, als bescherming tegen beschadiging. In de schemrand is ook een kleine led verwerkt, die je met een functietoets kunt inschakelen om het toetsenbord te verlichten. De compactere ThinkPad T420s die we voor deze test ontvingen is qua ontwerp grotendeels identiek aan de T5, alleen is hij iets compacter en lichter. De ThinkPad T420 heeft standaard een batterij met 9 cellen. De lichtere, maar verder identieke T420s die wij testten heeft een batterij met 6 cellen, maar je kunt er ook nog een tweede 6-cellenaccu op vastklikken om de autonomie te verlengen. Met de standaardaccu houdt de T402s het in onze test net geen 4,5 uur uit. Deze laptop is weliswaar de grootste, zwaarste en dikste van alle ultradraagbare laptops in deze test, maar al met al is het toch een erg compacte machine. Die bovendien puike prestaties neerzet dankzij de Intel Core i5-2540 processor van 2,6 GHz, maar vooral dankzij de Toshiba SSD van 128 GB. De grotere T520 haalt overigens een autonomie van iets meer dan vijf uur. Hij heeft een gewone SATA-schijf van Hitachi, die echter wel veruit het best presteert van alle geteste laptops met gewone harde schijven.
Zoals gebruikelijk bij Lenovo worden een hele hoop handige hulpprogramma's meegeleverd onder de noemer ThinkVantage. Geen enkele fabrikant levert een zo uitgebreide en nuttige verzameling van hulpprogramma's mee. Heel interessant is bijvoorbeeld de uitgebreide PowerManager, waarmee je echt de maximale autonomie uit de batterij kunt halen.

Samsung 6 en 9 Series

De matzwarte Samsung 650 is een vrij grote standaard laptop met Intel i5 quad-core processor, 6 GB geheugen en zeer helder 15,6-inch scherm. Het toetsenbord is voorzien van een apart numeriek toetsenbord. Deze laptop heeft twee videochips, een energiezuinige Intel HD Graphics en een krachtigere Nvidia NVS 4200M met 1GB videogeheugen. De accu van de Samsung 650 houdt het ruim zes uur uit op een volle lading, wat zeer behoorlijk is. De resolutie van het scherm is beperkt tot 1366 x 768 pixels, maar omwille van de grote beelddiagonaal zijn de schermletters goed leesbaar, al past er natuurlijk minder informatie op de desktop. De USB-aansluiting is van het snellere 3.0-type. Ook Bluetooth is de snellere versie 3.0+HS variant, die datasnelheden over kortere afstanden biedt tot 24 Mbit/s. Ook de zeer platte en lichte NP900X3A heeft die snellere USB- en Bluetooth-varianten. Omdat deze ultradraagbare laptop slechts 16,3 mm dun is, is er geen ruimte in het pikzwarte chassis voor de aansluitingen. In de plaats daarvan zitten er links en rechts onderaan twee klepjes met een beperkt aantal mini-aansluitingen. Samsung levert een verloopkabel mee naar een gewone Ethernet-plug. Maar het is wellicht vooral de bedoeling om deze kleine laptop te gebruiken met WiFi. De externe voeding is zeer compact en lijkt qua concept een beetje op die van Apple, met dit verschil dat de aansluiting niet magnetisch is. De NP900X3A heeft een normaal toetsenbord, waarop het aangenaam typen is, ruime polssteunen en een erg groot multitouch aanraakvlak. Er zit alleen een Intel HD grafische chip in, maar de prestaties worden wel opgekrikt door de standaard aanwezige SSD: bij ons 128 GB, maar er is ook een versie met dubbel zoveel opslagruimte. Die SSD zorgt ervoor dat de NP900X3A binnen enkele seconden weer actief is uit de slaapstand. Het LED-verlichte scherm is zeer helder, met een goede zwartweergave. De accu is vast. In onze test houdt ze het ruim 5,3 uur uit op een lading.
Bij de Series 6 levert Samsung een gratis tijdelijk abonnement mee op Absolute Data Protect, beveiligingssoftware waarmee je jouw persoonlijke gegevens op afstand kunt verwijderen mocht de laptop gestolen worden of verloren gaan.

Tabel met productinformatie, testresultaten en stroomverbruik

U kunt de tabel hier downloaden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-12T08:29:00.000Z Jozef Schildermans en Ludo Schildermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.