Tien headsets voor op kantoor

Deel 3: Headsets van Plantronics

Ook het Amerikaanse Plantronics is gespecialiseerd in headsets. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de jaren zestig, toen Plantronics lichtgewicht headsets ontwierp voor de luchtvaart en NASA. Plantronics stuurde vier headsets in voor deze test: BlackWire C420 PC, Calisto 835, Encore Pro UC en Savi Office WO200/WO201.

Plantronics BlackWire C420 PC

De BlackWire is een stereoheadset met snel verstelbare, gewatteerde beugel en draaiende microfoon, zodat je hem naar keuze links of rechts kunt dragen. Dit is een usb-headset die zonder drivers kan worden geïnstalleerd onder recente versies van Windows. In het midden van de lange, dunne kabel zit een langwerpig regelstuk waarmee je het geluid kunt regelen, gesprekken kunt aannemen en beëindigen en stilzetten. De geluidskwaliteit is goed, maar de schelpen klemmen redelijk hard bij ons. SoundGuard beschermt de gebruiker tegen piekgeluiden. Deze headset zit minder comfortabel dan bijvoorbeeld de vergelijkbare, maar duurdere Jabra Biz 2400 USB. Plantronics levert een draagtasje mee.

Prestatiescore: 75/100

Plantronics Calisto 835

De Calisto 800 Series van Plantronics is in vier verschillende uitvoeringen beschikbaar. Wij testten de topuitvoering. Die Calisto 835 kun je met drie bronnen combineren (mobieltjes, softphones, analoge telefoons) en wordt geleverd met de PA50 Wireless Mic die in de zijkant klikt en door de basis wordt opgeladen. Je bevestigt hem aan de kraag of rand van een kledingstuk. Ook kun je hem gewoon neerleggen, zodat je hem met meerdere personen tegelijk kunt gebruiken. Deze draadloze Bluetooth-microfoon neemt geluid op in alle richtingen (360 graden audio). De autonomie bedraagt vijf uur, maar de afstand tot het basisstation is beperkt tot maximaal 12 meter. Bij sommige Calisto-uitvoeringen wordt de PA50 standaard niet meegeleverd. Je hebt die immers alleen nodig als je geregeld met een groep telefonisch vergadert of als je liever rondloopt terwijl je telefoneert. Op de basis kun je een gewone bedrade headset aansluiten. Daarnaast is het ook mogelijk om twee willekeurige Bluetooth-headsets of twee verschillende Bluetooth-smartphones aan de basis te koppelen. Daarvan kun je er wel maar twee op hetzelfde moment gebruiken. En dan is er nog de ingebouwde speakerphone van de basis zelf. De PA50 is dus een handig extraatje, maar niet absoluut noodzakelijk om de Calisto te kunnen gebruiken. De basis heeft een 2,4-inch kleuren touchscreen voor statusboodschappen, Caller-ID, het vormen van nummers, het bewaren en zoeken van favoriete gesprekspartners en voor de algemene configuratie. Die kan in meerdere talen, maar niet in het Nederlands. De ingebruikname is erg eenvoudig, dankzij de ingebouwde configuratiewizard. Hoe je alles aansluit, staat duidelijk in de handleiding. De Calisto is verder ook compatibel met Microsoft Lync. Statusinformatie van Lync wordt weergegeven op het schermpje van de Calisto. De geluidskwaliteit is erg goed en dit apparaat is erg flexibel in het gebruik.

Prestatiescore: 86/100

Plantronics Encore Pro UC

De Plantronics Encore Pro UC is bedoeld voor kantoorgebruik en bestaat uit de HW291N headset en DA45 usb-adapter. De headset heeft een kleine, halfopen oorschelp die comfortabel draagt. De beugel is stevig en toch licht. Het T-stuk aan het andere eind zorgt ervoor dat de beugel niet vast komt te zitten in het haar van de gebruiker. Je kunt de headset links of rechts dragen dank zij de beugel en microfoon die 180 graden draaien. Het snoer eindigt op een sleepcontact waaraan je allerlei interfaces kunt koppelen, zoals de MO300 iPhone & BlackBerry adapter met 3,5mm 'minijack'-geluidsaansluiting of de DA45 usb-adapter. Dat is eigenlijk een complete externe minigeluidskaart, die bovendien hd-geluid ondersteunt. Onder recente versies van Windows kun je die installeren door hem gewoon in de pc te pluggen. In het midden zit een kleine console waarmee je het geluid regelt en de microfoon tijdelijk kunt uitschakelen. De geluidskwaliteit van deze combinatie was in beide richtingen zeer goed. Door het sleepcontact is de kans op kabelbreuk klein; bovendien kun je van werkplek wisselen zonder de headset af te zetten. De meegeleverde Plantronics PerSono Suite Windows-software vereenvoudigt het koppelen van de headset aan softphones of uc-oplossingen zoals Microsoft Lync.

Prestatiescore: 80/100

Plantronics Savi Office WO200 en WO201

De Plantronics Savi Office WO200, bedoeld voor kantoorgebruik, bestaat uit de Plantronics WH200 draadloze headset en het Plantronics WO1 basisstation. De WO201 is exact hetzelfde, maar geoptimaliseerd voor gebruik met Microsoft Lync (Office Communicator). De headset heeft een draaiende microfoonbeugel, zodat je de headset naar keuze links of rechts kunt dragen. De communicatie met het basisstation gebeurt via de dect-techniek. Het opgegeven bereik is honderd meter; in de praktijk haalden we ongeveer de helft daarvan. Je kunt tot vier headsets aan een basisstation koppelen; dat is interessant om bijvoorbeeld intern conferentiegesprekken te houden. Je plugt de headset rechtopstaand in de compacte basis. De accu volledig laden duurt drie uur en dit geeft je tot negen uur autonomie. Het basisstation kun je aan een kantoortelefoon en aan een pc koppelen. Je schakelt tussen beide bronnen via drukknopjes die bovenop de basis staan. Deze headset ondersteunt hd-geluid en de microfoon weert storende bijgeluiden. Het geluid bleek tijdens onze testen van uistekende kwaliteit, zowel voor onszelf als voor onze gesprekspartner. Deze headset beschermt je overigens ook tegen schadelijke piekgeluiden. Achter een klepje op de basis zitten knopjes om de gevoeligheid van de microfoon en de geluidskoppeling met een kantoortelefoon te regelen. De meegeleverde Plantronics PerSono Suite Windows-software vereenvoudigt het koppelen van de headset aan softphones of uc-oplossingen. Die software toont in een statusbalkje ook hoe het met de accu is gesteld.

Prestatiescore: 85/100

De serie: Tien headsets voor op kantoor

Tabel met uitgebreide productinformatie en testresultaten

Klik hier voor de tabel met uitgebreide productinformatie en testresultaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-17T09:08:00.000Z Jozef Schildermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.