Vodafone is populairst in mobiel, KPN leidt vast

Dit artikel delen:

Vodafone is op het gebied van mobiele telefonie de meest voorkomende telecomprovider in het zakelijke segment in Nederland. KPN is het populairst bij bedrijven als het gaat om vaste telefoonlijnen. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder zesduizend bedrijfslocaties met vijftig of meer medewerkers.

Ontwikkeling mobiele aansluitingen

Grafische weergave ontwikkeling mobiele aansluitingen.

Nadat het gat tussen KPN en Vodafone op het gebied van zakelijk mobiel gebruik de afgelopen jaren al steeds kleiner werd, ziet Computer Profile nu meer mobiele aansluitingen van Vodafone dan van KPN. Bij de ondervraagde bedrijfslocaties worden ruim 430.000 zakelijke mobiele abonnementen afgenomen. Hiervan betreft 44 procent een aansluiting van Vodafone, waarmee het de meest voorkomende zakelijke provider is in het mkb+-segment. Ongeveer 38 procent van de zakelijke mobiele abonnementen is een aansluiting van KPN Mobiel. Het aandeel van Telfort is daarin niet meegenomen. De Telfort-abonnementen, ongeveer 2,5 procent van het totaal, worden apart weergegeven. Binnen de geïnterviewde zakelijke doelgroep is T-Mobile de derde meest voorkomende provider. Zij zijn de laatste jaren goed voor een aandeel tussen de 11 en 12 procent.

Op basis van de penetratiegraad van de zakelijke mobiele providers is KPN nog wel de grootste partij. De penetratiegraad laat zien welk percentage van de bedrijfsvestigingen een bepaalde provider inschakelt voor mobiele telefonie. Hieruit blijkt dat KPN voor 42,7 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers de provider is. Vodafone is in gebruik op 40 procent van deze locaties en T-Mobile bij 12 procent. Vodafone kent dus iets minder klanten in het zakelijke segment vanaf vijftig medewerkers, maar deze klanten nemen in totaal wel meer abonnementen af dan de klanten van KPN.

Verschillen in segmenten

Mobiele aansluitingen per segment

Grafische weergave mobiele aansluitingen per segment.

Het aandeel mobiele abonnementen van Tele2 is het grootst in de groothandel en het onderwijs. Ook T-Mobile (26 procent) en  Telfort (5 procent) hebben hier een relatief groot aandeel. Voor overheidsinstellingen geldt dat Vodafone veruit de belangrijkste provider is, met bijna twee derde van de abonnementen.

Ook ict en utilities, het handelssegment en de transportsector kunnen als Vodafone-bolwerk worden beschouwd. KPN kent zijn sterkste zakelijke segmenten in de bouw, de zakelijke en financiële dienstverlening en het onderwijs.

Vaste telefonie

Penetratie vaste telefonie

Grafische weergave ontwikkeling penetratie vaste telefonie.

Begin vorig jaar was al zichtbaar dat Vodafone nadrukkelijk aan de weg aan het timmeren was op het gebied van vaste telefonie. Die ontwikkeling heeft zich doorgezet in de loop van 2013. In totaal geeft nu 8,4 procent van de circa zesduizend geïnterviewde bedrijfsvestigingen aan dat Vodafone wordt ingeschakeld voor vaste telefonie. Een jaar terug was dat nog 6 procent. In de meeste branches scoort Vodafone voor vaste telefonie een penetratie die dicht bij het marktgemiddelde (8,4 procent) ligt. Uitschieters naar boven zijn ict en utilities (14 procent), de dienstverlenende sector (9,8 procent) en het onderwijs (9,6 procent). Segmenten waar Vodafone relatief gezien nog ondergemiddeld scoort zijn de transportsector (5 procent) en de overheid (6 procent). Opvallend hierbij is dat binnen de overheid vaste telefonie van Vodafone relatief weinig wordt gebruikt, in tegenstelling tot de mobiele telefoniediensten.

Met een penetratie van 11 procent is Tele2 de op één na grootste aanbieder van vaste telefonie bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers. Voor Tele2 is de overheid veruit het belangrijkste segment. Een kleine 30 procent van de overheidsinstellingen schakelt Tele2 in voor vaste telefonie. Dat is bijna driemaal zo hoog als in de dienstverlenende sector (10,6 procent) en bij ict en utilities-bedrijven (10,7 procent), die na de overheid de best scorende segmenten zijn voor Tele2.

KPN blijft marktleider

Zoals duidelijk te zien is in het laatste figuur zal KPN voorlopig nog wel een tijdje marktleider blijven voor vaste telefonie. Ruim 61 procent van de bedrijfsvestigingen schakelt KPN in, een kleine 3 procent maakt gebruik van het KPN-label Telfort. In het Telfort-percentage is ook Atlantic Telecom opgenomen. Bij bouwbedrijven scoort KPN ver bovengemiddeld, hier is driekwart klant bij KPN voor vaste telefonie. De overheid is met 51 procent het segment waar KPN het slechtst scoort.

Het percentage locaties dat overige providers voor vaste telefonie inschakelt is licht aan het stijgen. De belangrijkste namen binnen de overige categorieën zijn BT, Colt, Detron, Verizon en AT&T. De kabelaars Ziggo en UPC Business laten een constant beeld zien. UPC kent een stabiele penetratie van 2 procent, Ziggo van 3 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In de publieke sector wil KPN niet populair worden. En dat is niet slim van KPN. Ik betaal al jaren bij Ziggo €52,-/mnd voor een totaal pakket. Ik kreeg gisteren een aanbieding van KPN. Ik mag voor 6 maanden gebruik maken van hun totaalpakket met minder TV zenders en dan voor €58,-/mnd. Na deze 6 maanden gaat de prijs omhoog. Daar trapt toch niemand meer in? Ondertussen vallen wel gedwongen ontslagen.

uit het artikel:Voor Tele2 is de overheid veruit het belangrijkste segment. klinkt als OT 2010 effect.....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-20T10:40:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.