Avalix kiest voor Brits keurmerk

Kersvers beursbedrijf wil uitgroeien tot totale dienstverlener

De Avalix Groep neemt als eerste IT-bedrijf deel aan een proefproject rond het zogeheten Investors in People-keurmerk. Dit uit Groot-Brittannië overgewaaide programma certificeert organisaties die veel aan scholing en ontwikkeling van hun werknemers doen. Het ministerie van Economische Zaken heeft de proef georganiseerd. Vijftien Nederlandse bedrijven doen eraan mee.

Het is niet verwonderlijk dat het detacherings- en consultancybedrijf Avalix meedoet aan Investors in People. René Vos, oprichter en algemeen directeur, blijkt een bezielend pleitbezorger te zijn van een benadering waarbij "de nadruk ligt op de satisfactie van het personeel." In zijn visie betekent dat: "veel investeren in trainingprogramma's, management development en organisatiestructuren. Ons beleid is gericht op het motiveren van mensen. Iedereen deelt mee in het succes. Wij hebben sturingsmechanismen in de organisatie ingebouwd, waardoor medewerkers zich kunnen ontplooien en zich serieus genomen voelen. Verantwoordelijkheden worden diep in de organisatie gelegd."

Investors in People

"Probleem is dat alle IT-bedrijven roepen dat ze goed zijn in human resource management (hrm). Vandaar dat wij op zoek zijn gegaan naar een onafhankelijk kwaliteitsmerk. We hebben een stuk of vijf hrm-labels bekeken en uiteindelijk gekozen voor het Investors in People-keurmerk. Dat is qua strengheid te vergelijken met de total quality management-aanpak."
Vos meent dat het succes van zijn personeelsbeleid tot uitdrukking komt in de cijfers: 75 procent van de werknemers zijn hoog gekwalificeerd en ervaren, de gemiddelde personeelsgroei is 40 procent en het verloop is met 6 à 7 procent lager dan het marktgemiddelde. "Daarbij stapt het leeuwendeel van de vertrekkende mensen over naar onze klanten. Ze kiezen dan voor meer zekerheid."

Mond-tot-mond

Vos is in de jaren tachtig, na de studies accounting en fiscaal recht, de automatisering ingerold. Na een aantal financiële en commerciële functies en interim-managementklussen kon hij een bestand kopen van freelance automatiseerders voor de tussenmarkt (de IT-dienstverleners, zoals CMG, Origin en Cap Gemini). Dit heeft hij inmiddels uitgebouwd tot een onderneming met achthonderd werknemers en de werkmaatschappijen Multisystems, Cypres, Syntonic en Datapool. De klanten bevinden zich vooral in de financiële sector, de overheid en de tussenmarkt.
"In eerste instantie heb ik gekozen voor groei in de luwte, via mond-tot-mond-reclame. Onze werknemers fungeerden daarbij als onze ambassadeurs in de arbeidsmarkt. Wij maken liever geen gebruik van grootschalige, opgeklopte wervingscampagnes. Ik geloof meer in interne campagnes waarbij we medewerkers aanmoedigen introducés mee te nemen naar personeelsvergaderingen waar ze ongedwongen sfeer kunnen proeven."

Schaduw

Begonnen met een omzet 8 miljoen gulden zit Avalix dit jaar op zo'n 120 miljoen aan opbrengsten. "Over twee à drie jaar willen we minstens driehonderd miljoen gulden aan omzet binnenhalen", stelt Vos. Daarom wil de directeur zijn groep uitbouwen tot een totale IT-oplosser. "Ik verwacht dat de IT-wereld over een paar jaar bestaat uit enkele grote toeleveranciers en een hele grote groep onderaannemers. Ik wil bij die selecte groep IT-partners behoren."
Dit is de reden dat Avalix uit de schaduw is getreden en vorige week een beursnotering aan de Amsterdamse AEX verkreeg. Dit levert meer naamsbekendheid op en het benodigde kapitaal voor overnames. Het bedrijf mist nog consultants voor de ontwerpfases in automatiseringstrajecten en specialisten op het gebied van Oracle- en Microsoft-tools en erp-implementaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-18T00:00:00.000Z Rik Sanders