EXIN introduceert I-Tracks

Nieuwe ict-leerroutes sluiten beter aan op praktijk

Op initiatief van EXIN, een exameninstituut voor ict'ers, ontwikkelden veertien opleiders, it-bedrijven en uitgeverijen een nieuwe manier van opleiden en certificeren: I-Tracks. De nieuwe ict-leerroutes - de 'tracks' - zijn gebaseerd op in de markt gewenste competenties.

I-Tracks
Voor verschillende doelgroepen heeft I-Tracks een aantal specifieke trajecten, leerroutes ofwel 'tracks':
Start Tracks - voor beginners die zich willen oriënteren op het ict-vakgebied.
Short Tracks - voor sterk onderwerpgerichte, korte en snelle leerroutes.
Career Tracks - dit zijn volledige op functies gerichte opleidingen.
Academy Tracks - een complete ict-opleiding voor mensen die de ambitie hebben om een volwaardige professionele ict'er te worden
Wie een opleiding ambieert op het vakgebied van ict, kan nu op een overzichtelijke en flexibele manier zelf zijn opleidingsdoel, de route ernaar toe en het tempo kiezen. Sinds de introductie van I-Tracks - een aanbod van op elkaar afgestemde opleidingen, examens en studiemateriaal - kunnen it'ers kiezen uit vier hoofdroutes (zie kader) die elk uit korte modulen bestaan. Elke 'track' bestaat uit een eigen themagerichte modulecombinatie, afgestemd op de wensen en eisen van de individuele it'er. De leerroutes zijn bovendien vormgegeven op basis van veelgevraagde competenties bij de overheid en het bedrijfsleven en zijn dus bij uitstek praktijkgericht.
Instromen in een 'track' is vrij eenvoudig. Voor cursisten geldt dat ze hun kennis en vaardigheden meenemen en deze onderweg aanvullen met competenties die ze nodig hebben.
Alle modulen worden afgesloten met een onafhankelijk EXIN-certificaat. Cursisten bepalen zelf hun opleidingsdoel, de route en het tempo.

Korte modules

Opvallend is de korte lengte van de modules. De opleiding voor de modules varieert van enkele dagen tot en met een aantal maanden. "I-Tracks heeft kleinere flexibele modulen die beter aansluiten op competentieontwikkeling en de praktijk en daardoor efficiënter van opzet zijn", aldus Joep van Nieuwstadt, directeur EXIN. "We hebben de overlap eruit gehaald. Het is immers prettig om te werken met kleinere modulen die op één onderwerp gefocust zijn. Dit biedt de mogelijkheid om dieper en beter op de stof in te gaan."
Met de introductie van I-Tracks beëindigt EXIN fasegewijs de examinering voor het in Nederland bekende AMBI-diploma en het PDI-diploma. Binnen I-Tracks zorgen de Academy Tracks nu al voor de vervanging van de AMBI-basismodulen, en met de recente komst van de Career Tracks zijn er nieuwe modulen in de plaats gekomen voor PDI 1.
 
http://www.exin.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-11T00:00:00.000Z Irene Schoemakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.