Universiteiten azen op onderzoekscentrum

DELFT - De supercomputer die de TU Delft dit jaar aanschaft, is een sterke troef voor de universiteit om een Europees onderzoekscentrum op het gebied van non-deterministische wiskunde naar Delft te halen.Het gaat om Eurandom, dat staat voor European Unit for Research and Analysis of Non-Deterministic Operational Models. Er wordt onderzoek gedaan naar problemen waarbij toeval een grote rol speelt, zoals risico-analyse, maar ook naar neurale netwerken. Binnen de faculteit Technische Wiskunde en Informatica worden deze onderwerpen ook bestudeerd.

Het instituut is een Nederlands initiatief. De onderzoeksorganisatie NWO heeft de universiteiten gevraagd bij welke faculteiten het centrum zou kunnen worden ondergebracht. Behalve Delft hebben ook Amsterdam, Eindhoven, Leiden, Utrecht en het CWI belangstelling getoond.
Volgens het universiteitsblad Delta is er de TU Delft veel aan gelegen om het onderzoekscentrum binnen de poorten te halen. Het College van Bestuur denkt dat de aanschaf van een nieuwe Cray T3 later dit jaar, het besluit voor de universiteit positief kan beïnvloeden. In Delft zal dan de snelste supercomputer van Nederland staan. Daarnaast is de faculteit Technische Wiskunde en Informatica bereid om personele en infrastructurele ondersteuning aan het nieuwe onderzoekscentrum te bieden. Ook mag Eurandom van de universiteit jaarlijks voor een ton rekentijd op de supercomputer gebruiken. Alles bij elkaar is TU Delft genegen een eenmalige investering te plegen van anderhalf miljoen gulden en de jaarlijkse lasten van bijna zes ton op zich te nemen. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-05T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.