Postdoctoraal voor IT-manager van toekomst

De Erasmus Universiteit start in september een nieuwe postdoctorale opleiding Integraal Document Management (IDM). De Rotterdamse universiteit hoopt hiermee de 'informatiemanagers van de toekomst' te kunnen opleiden. De arbeidsmarkt schreeuwt om dergelijke mensen.

De opleiding voorziet in de voornaamste theoretische en technische aspecten van de informatievoorziening binnen het bedrijfsleven en (semi-) overheidsorganisaties. Aandacht wordt besteed aan bedrijfsmatige en bestuurlijke processen. De informatiemanager moet daar kennis van en inzicht in hebben. Ook het trainen van specifieke (financiële) managementvaardigheden staat op het programma om coördinerende functies aan te kunnen.
Aan de informatiemanager worden andere eisen gesteld dan vroeger. In het verleden was het voldoende dat hij 'op de winkel paste'. Hij placht te wachten op vragen van gebruikers. Tegenwoordig dient hij een actieve rol te spelen in het structureren en beschikbaar stellen van alle soorten informatie. De huidige gebruiker is beter dan vroeger in staat zelfstandig op zoek te gaan naar de informatie waaraan hij behoefte heeft.

Beleid

Deze ontwikkeling maakt dat de moderne informatiemanager niet kan volstaan met het 'beheren' van informatie. Hij is verantwoordelijk voor een snelle verwerking, een systematisch beheer en een soepele toegang tot die informatie. Dat betekent dat hij een actieve rol dient te spelen in het ontwerpen van beleid. Dit vereist een scherpe neus voor de informatiebehoefte. Ook zijn een gedegen kennis en een redelijke beheersing van de technische kanten van informatiebeheer nodig.
De colleges worden verzorgd door specialisten uit de praktijk en door docenten van de Erasmus Universiteit. Uitgangspunt is dat de docenten vanuit hun eigen vakgebied de verbinding met informatievoorziening leggen. De voltijd-opleiding duurt van half september 1997 tot juli 1998. Voor de deeltijd-opleiding is het programma verdeeld over twee jaar. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-28T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.