Markt IT-opleidingen consolideert

Alleen grote instituten kunnen nog rol van betekenis spelen

De markt voor IT-opleidingen consolideert. Dit is de stellige overtuiging van Europees directeur Alain Blancquart van Global Knowledge. "Opleidingsinstituten die kwaliteit willen leveren, moeten mondiaal denken en de noodzakelijke hulpmiddelen kunnen kopen", zegt de Fransman.

Blancquart was een dag in Nederland om de overname van opleider VMX uit Amersfoort luister bij te zetten. Hij noemt deze acquisitie een goed voorbeeld van de noodzaak tot groei voor de opleidingsinstituten. "VMX heeft ingezien dat het alleen niet verder kon. Om verder te groeien moest het bedrijf aansluiting zoeken bij een grotere onderneming". De markt voor IT-opleidingen groeit en verandert van karakter door overnames. "Er is sprake van een zekere concentratie."
De directeur voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten zegt dat grote ondernemingen het liefst in zee gaan met opleiders die eveneens wereldwijd actief zijn. "Deze bedrijven willen dat hun personeel in al hun vestigingen waar ook ter wereld, dezelfde training krijgen. Alleen wereldwijd opererende opleiders kunnen aan deze wensen voldoen."

Wereldwijd

Voor een wereldwijde aanwezigheid zijn acquisities onvermijdelijk en dat kost geld. De prijs voor het betreden van deze markt is daarom hoog. Veel concurrenten redden het daarom niet om in alle werelddelen aanwezig te zijn. Global Knowledge pretendeert zelf dat het de grootste onafhankelijke opleider ter wereld is.
Om de huidige omvang te bereiken heeft de onderneming veel overgenomen en geïnvesteerd. Zo investeerde het bedrijf enkele honderden miljoenen guldens sinds de overname van de opleidingentak van Digital in 1995. "In Europa lenen we van Cisco voor ongeveer tien miljoen gulden per jaar aan materialen, die we nodig hebben voor de trainingen", aldus Blancquart.
Een volle schatkist is dus noodzakelijk om een rol te kunnen blijven spelen in de groeiende markt voor IT-opleidingen. "Trainingsinstituten gebruiken de modernste spullen en moeten zelf de leraren opleiden. Daar is een zekere omzet voor nodig. We bieden een arsenaal aan diensten aan. We ontwerpen cursussen, leiden de mensen op en adviseren bedrijven. Feitelijk zijn we opgebouwd als een systeem-integrator, maar we zijn training-integrator."

Overnames

Global Knowledge zal het overnamepad de komende jaren zeker niet verlaten. "We plegen alleen goed geleide ondernemingen te acquireren. Financieel gewin is hierbij geen reden. Bedrijven moeten iets aan onze bedrijfsvoering toevoegen. Ondernemingen die problemen hebben, zijn voor ons niet interessant", aldus Blancquart.
Met deze overnamestrategie probeert de opleider integratieproblemen te vermijden. "Natuurlijk hebben wij ook wel eens te maken met de problemen die aan een acquisitie vastzitten. Over het algemeen gaat de integratie echter vrij soepel. Zo is VMX nu al geïntegreerd, omdat we al langer met dit bedrijf samenwerken."

Marktaandeel

Ondanks deze uitbreidingen en overnames is Global Knowledge niet bang voor een aanvaring met regulerende autoriteiten. "We zijn zeker niet dominant. De opleidingsmarkt is enorm gefragmenteerd. Ondanks onze grootte is ons marktaandeel niet meer dan een paar procent."
Opvallend genoeg begeeft opleidingsinstituut Global Knowledge zich steeds meer op het terrein van advisering. "Ongeveer 10 tot 20 procent van onze omzet komt voort uit consultering. Sommige klanten vragen ons bepaalde studies te verrichten. Verder zijn onze netwerkdocenten breed opgeleid. Ondernemingen vragen dan ook wel eens hun advies. Dat vinden wij prima, want zo krijgen onze trainers een beter inzicht in de markt."

Nederland

Blancquart noemt de Nederlandse markt voor IT-opleiders "goed". Nederlanders hechten er volgens hem veel waarde aan een erkend diploma voor een gevolgde studie. Daarom stappen veel mensen naar een erkend instituut. De certificatie-dichtheid is in ons land dan ook hoog.
Global Knowledge heeft een apart team opgezet, dat de ontwikkelingen op de markt in de gaten houdt. Blancquart ziet een enorme groei van de opleidingen voor Cisco-producten. "Netwerktrainingen vormen een belangrijk onderdeel van onze groei." Ook de vraag naar Unix-trainingen neemt toe, evenals de populariteit van Windows NT. "Unix was altijd al populair en maakt een stabiele groei door."
 
Global Knowledge koopt VMX
Global Knowledge heeft het Nederlandse opleidingsinstituut en consultancybedrijf VMX Groep uit Amersfoort overgenomen. De bedrijven wilden de prijs niet bekendmaken. Global Knowledge, dat het woord Network uit de naam heeft geschrapt, breidt met deze acquisitie zijn cursusaanbod op het gebied van Cisco en Unix uit. Ook verwerft het internationale instituut de adviestak van VMX, die zich richt op netwerken.
VMX bestaat sinds 1991 en nam alle trainingen van Sun Microsystems in Nederland over. De meeste klanten van het bedrijf zijn multinationals. VMX heeft 24 mensen in dienst, die allen overgaan naar Global Knowledge. De vestiging in Amersfoort zal nu als centrum voor netwerktrainingen fungeren.
Global Knowledge zal de opleidingen van VMX integreren in het eigen aanbod. Het bedrijf krijgt nu een aandeel van meer dan 50 procent van de markt voor Cisco-opleidingen in handen.
De onderhandelingen hebben enkele maanden in beslag genomen. Het totaal aantal medewerkers van Global Knowledge in de Benelux stijgt met deze overname tot ongeveer 83.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-12T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.