Buitenlander mag Cray toch gebruiken

Mensen uit Cuba, Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Soedan en Syrië krijgen toch toegang tot de Cray-T3E supercomputer die de TU Delft onlangs heeft aangeschaft.

Cray had de universiteit eerder een document laten ondertekenen om dit te verbieden. De massaal-parallelrekenaar is door zijn enorme rekenkracht geschikt voor bijvoorbeeld luchtmachtsimulaties. De VS eisen daarom een garantie dat hoogwaardige technische apparatuur niet gebruikt wordt door bepaalde nationaliteiten. Aan de TU werken en studeren echter wel een aantal mensen uit genoemde landen, met name Iranezen en Irakezen. Publiciteit over de leveringsvoorwaarden leidde tot kamervragen van Groen Links. Ook de VVD en D66 toonden zich verontwaardigd. Cray heeft vervolgens navraag gedaan bij het ministerie van Handel in Washington. Hieruit bleek dat het computerbedrijf de voorwaarden te strikt had geïnterpreteerd. Medewerkers en studenten uit de politiek gevoelige landen mogen de apparatuur wel gebruiken voor onderwijs of onderzoek, maar niet in opdracht van hun vaderland of voor militaire doeleinden. Dat meldt Delta, het universiteitsblad van de TU Delft. Inmiddels heeft het College van Bestuur besloten de computercapaciteit van het rekencentrum verder uit te breiden met een Cray-J916, een 64-bit systeem met tien processoren die samen maximaal twee Gigaflops leveren. Dat zijn 2 miljard bewerkingen per seconde. De J916 vervangt de huidige 3840 die inmiddels afgeschreven is. De prijs van de nieuwe computer bedraagt twee miljoen gulden, inclusief drie jaar onderhoud. YG

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-17T00:00:00.000Z Yvonne Geiss
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.