Ketenaanpak Join IT moet meisjes werven

Om meisjes warm te maken voor een baan in de ict is er meer nodig dan voorlichting. Het project Join IT probeert het beeld van ict onder meisjes te verbeteren.

Het aandeel vrouwen in de ict komt al jaren niet boven de 12 procent. “Omdat er al een tekort aan ict’ers is, is het een gemiste kans dat je de helft van de bevolking niet weet aan te spreken”, vindt Miranda Valkenburg. Valkenburg is hoofd communicatie van HBO-I stichting en coördinator van de opleiding ‘ICT Media Design’ van Fontys Hogescholen in Eindhoven. “Het beeld dat vrouwen van ict hebben is niet positief genoeg om voor een baan in deze wereld te kiezen. Daarom moet je jong genoeg beginnen om het beeld van ict te veranderen.”.

Ketenaanpak

Het project Join IT probeert door een integrale aanpak het imago van ict te verbeteren. Want niet alleen meisjes hebben een negatief beeld van ict, maar ook bij decanen en docenten is het vaak nog een vak voor jongens. Valkenburg: “Jongens en meisjes met dezelfde punten voor de bètavakken krijgen soms een ander advies”. En alleen het imago van ict proberen te verbeteren is niet genoeg. Meisjes zijn ook gevoelig voor de sfeer in het gebouw. “Een stalen constructie met kale muren vinden meisjes niet aantrekkelijk”, zegt Valkenburg. En ook de opleiding zelf trekt meisjes niet aan.

Zo is bij meisjes de uitval bij ict-opleidingen hoger dan bij jongens. Valkenburg: “Kort geformuleerd: ict-opleidingen zijn gemaakt door mannen voor jongens. Sommige onderwerpen van projecten vinden meisjes doorgaans niet interessant. Wil je een bredere doelgroep aanspreken, kies dan bijvoorbeeld voor een onderwerp als vakanties in plaats van motoren”. Ook het opzetten van snijvlakopleidingen met ict en bijvoorbeeld communicatie helpt om het aandeel meisjes te laten groeien. Zo is het aandeel meisjes in de opleiding Technische Informatica 1,3 procent. Het aandeel meisjes in de snijvlakopleiding Kunst en Techniek is 17,3 procent.

Andere landen

Als gekeken wordt naar andere Europese landen is het aandeel meisjes in de ict in Nederland laag. “Het lijkt dat in ons land een cultuur heerst van dat ict niets voor meisjes is”, zegt Valkenburg. Zij laat zich echter door de buitenlandse cijfers niet ontmoedigen. “Die laten zien dat een groter aandeel vrouwen in de ict wel degelijk mogelijk is”. Maar er moet nog veel gebeuren. “Ik ben pas tevreden als de verdeling tussen meisjes en jongens fifty/fifty is.

Beeld over ict aanpassen

Het project Join IT probeert op een integrale manier het beeld van ict aan te passen. Het project is opgezet door het Landelijk Expertisebureau voor meisjes/vrouwen en bèta/techniek (VHTO). Door samen te werken met middelbare en hogescholen, universiteiten en het bedrijfsleven probeert Join IT de problemen te signaleren en aan te pakken. Zo zijn er voorlichtingspakketten voor decanen en docenten beschikbaar. Ook wordt er een databank opgezet waarin meisjes rolmodellen kunnen zoeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-13T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.