Ichthus College kiest voor technologie

School wil VMBO-leerlingen interesseren voor technische toepassingen

Het Ichthus College biedt aan haar leerlingen het vak technologie aan. Dit vak laat leerlingen technologische toepassingen in verschillende sectoren zien. Er zijn echter nog wat opstartproblemen.

Het vak technologie is oorspronkelijk ontwikkeld om de technische vakken wat meer onder de aandacht te brengen. Het is bedoeld voor leerlingen van het VMBO Theoretische Leerweg en Gemengde Leerweg. Het vak is een praktisch vak en laat een aantal technische toepassingen zien die er in de verschillende sectoren zijn. Scholen zijn niet verplicht het vak aan te bieden. Het Ichthus College in Driehuis koos er echter wel voor.

Vier lesuren per week worden individuele en groepsopdrachten uitgevoerd met behulp van de computer. Leren samenwerken, presenteren en vergaderen zijn enkele vaardigheden die leerlingen leren. Verder werkt het vak aan de hand van projecten. Deze projecten zijn: Werken met ict, Machinefabriek, Ziekenhuis en Recreatiepark. Hierin zijn elementen van de sectoren techniek, economie en zorg & welzijn terug te vinden. “Ik vind dat leerlingen een goede keuze moeten kunnen maken voor een beroepsopleiding. Verder leert het vak ze ook andere vaardigheden, zoals vergaderen of samenwerken”, zegt Erica Stoltenberg, directrice van het Ichthus College. Zij is erg tevreden over het vak. “Aan de werkhouding is te zien dat de leerlingen het leuk vinden om te doen.”

Het Ichthus College investeerde flink om het vak te kunnen aanbieden. Van twee lokalen werd één lokaal gemaakt, er werd nieuw meubilair aangeschaft en er was apparatuur nodig. In het lokaal staan onder andere een robotarm, een freesmachine die is gekoppeld aan AutoCad, een beveiligingsvitrine en een huiscentrale. In totaal was het een investering van 110.000 euro. Een deel van de apparatuur werd aangeschaft bij het bedrijf Brink Techniek. Zij zijn de enige door het platform Technologie GL erkende leverancier van de spullen voor dit vak. WIA is er later als leverancier bijgekomen.


Ict-afhankelijk

Voor de opzet van het technologielokaal zijn een aantal bijeenkomsten geweest samen met de school, Do.IT en Brink. “Het vak is zeer afhankelijk van de ict”, zegt Stoltenberg. Zij doelt hierbij op de werkstations waarop de software is geïnstalleerd. Alle andere apparatuur staat onder beheer van Brink. Daarvoor is een servicecontract getekend. “Als ik het opnieuw moest doen, zou ik er ook voor zorgen dat de docenten eerst wat lessen hadden kunnen proefdraaien, voordat het schooljaar startte.”

De voorbereidingen voor het vak werden in april gestart. In september, toen het schooljaar begon, was echter nog niet alles klaar. Niet alle apparatuur werd op tijd geleverd en er waren problemen met de software. “Nog niet alle software draait goed. Dat ligt onder meer aan de manier waarop het netwerk hier is ingericht”, legt technisch onderwijsassistent Johan Riemer uit. De problemen hebben vooral te maken met het feit dat de software lastig uit te rollen is via de System Management Server (SMS) van Microsoft. “Er zijn twee scholen die het netwerk op deze manier beheren. De andere school doet het ook met SMS, maar zonder problemen”, zegt Thijs Afman, communicatiemedewerker bij Brink. De programma’s zijn lastig in een package te krijgen, soms omdat ze schrijfrechten nodig hebben op schijven die door Do.IT zijn beveiligd. Brink weet van de schrijfproblemen. Afman: “Dit programma is van een grote Duitse leverancier. We hebben dat al verschillende keren aangekaart, maar we krijgen weinig medewerking.” De software is ook niet zomaar uit het pakket te schrappen. “We maken deel uit van projectgroepen. Doel van het vak is om de beroepspraktijk te benaderen en dat proberen we ook met de software. Het is lastig schipperen tussen de ultieme software en de kosten”, zegt Afman van Brink.


Inventief

Het gaat om ongeveer twintig programma’s. Do.IT bekijkt nu al deze programma’s en onderzoekt hoe ze deze programma’s wel via het netwerk kunnen beheren. De ict-afdeling is vol vertrouwen dat het gaat lukken. Interim-manager Lex van den Nieuwenhuizen: “We zijn daar zeer inventief in geworden. Inmiddels hebben we al ongeveer 500 programma’s gepackaged. Er is weinig wat we niet gescript krijgen.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-23T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.