Opleving ict-markt zichtbaar op de Cebit

Bratwurst en bier in overvloed

Voor het eerst in drie jaar kunnen de organisatoren van de Cebit bogen op meer aanmeldingen van exposanten dan het voorgaande jaar. Deze ontwikkeling is niet alleen goed voor de beurs, maar ook een positief signaal voor de gehele ict-industrie, aldus Herbert Schmalstieg, burgemeester van Hannover.

In zeven dagen trekken een half miljoen bezoekers voorbij aan de ruim 6220 bedrijven die op de Cebit hun producten en diensten presenteren. Dit jaar is een recordaantal van 69 landen present in de 27 hallen van de Hannover Messe. Opvallend is het aantal Aziatische landen dat zijn opwachting maakt. Bij het binnenkomen waan je je even op de Cebit Asia, die over twee maanden in Shanghai plaatsvindt.
Op de Hannover Messe hangt een sfeer van verwachting en verrukking. Traditioneel zijn er veel nieuwe producten te zien en vooral te proberen. De stands met de meeste gadgets kunnen rekenen op de grootste toeloop. De beursbezoekers willen graag de nieuwigheden voelen, vasthouden en proberen. Met de nodige kilometers in de benen is het eten van een bratwurst en het drinken van een biertje bij één van de vele eettentjes een welkome afwisseling. Per jaar verdwijnen er gemiddeld 125 duizend bratwursten en rond de 150 duizend liter bier in de kelen van de bezoekers.

Nieuwe indeling

De Cebit heeft dit jaar een nieuwe indeling, die ervoor moet zorgen dat alles 'nog dichter bij de gebruiker komt'. Gekozen is voor een horizontale indeling in drie hoofdcategorieën: Digital Equipment and Systems (computers, opslag, digitaal vermaak en kantoorautomatisering), Business Processes (diensten voor het opzetten en onderhouden van door it ondersteunde bedrijfsprocessen) en Communications (vaste en mobiele telefonie). De beurs legt de nadruk niet alleen op de afzonderlijke producten, maar vooral ook op ontwikkelingen en concepten voor toepassingen. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan door it ondersteunde bedrijfsprocessen, de toepassingen van nieuwe communicatieoplossingen en de samenvloeiing van informatietechniek en consumentenelektronica.
Naast de drie hoofdthema's zijn er onder meer onderdelen op de beurs voor de overheid (Public Sector Parc), het bank- en verzekeringswezen (Banking and Finance) en wederverkopers (Planet Reseller).

Uitbesteding

Voor de eerste keer is ict-uitbesteding een apart thema op de Cebit. In een, weliswaar kleine, hal laten leveranciers en dienstverleners uit de hele wereld zien hoe it-taken zijn uit te besteden, welke mogelijkheden uitbesteding biedt, en wat de risico's en voorwaarden zijn. In vergelijking met de andere hallen was het opvallend rustig in de 'outsourcinghal'. Datzelfde gold voor de hal met aanbieders die zich specifiek richten op het midden- en kleinbedrijf. Animo is er zeker, maar het liep er niet storm.
Opvallend veel standhouders hebben eigen sprekers geregeld, van speciale ruimtes met 'hands-on workshops' en zitruimte voor twintig mensen tot een éénpersoonsstand, waar de directeur van het bedrijf met een microfoon zijn publiek toesprak. In de meeste gevallen trok dit geïnteresseerde toehoorders, maar soms stonden de sprekers voor een lege ruimte te oreren.
Het is de Cebit gelukt de algemene indruk die de beurs dit jaar wil geven - dat de markt opleeft - te wekken, maar met een kanttekening. Er zijn meer exposanten dan in voorgaande jaren, maar de overvloedigheid die de Cebit en zijn exposanten kenmerkte in de gloriejaren van de ict is nog ver te zoeken. De opleving van de markt tekent zich voorzichtig af, en wat dat betreft geeft de Cebit een aardig beeld: ook daar is de opleving voorzichtig.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-18T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.