'Effecten offshoring beperkt'

Uitbesteden ict-werk heeft weinig weerslag op werkgelegenheid

In de regio's Amsterdam, Utrecht en Eindhoven zullen de gevolgen van offshore outsourcing het meest merkbaar zijn. In deze regio's is namelijk een groot deel van de softwareontwikkeling geconcentreerd, die naar verwachting het meest door offshoring wordt getroffen.

Dat blijkt uit onderzoek naar de omvang en effecten van offshoring door Regioplan Beleidsonderzoek in opdracht van Stichting Instituut GAK en de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Of de effecten positief of negatief uitpakken, is afhankelijk van welk scenario in de toekomst werkelijkheid zal worden.
Het optimistische scenario is gebaseerd op de aanname dat er in de komende tien jaar slechts tienduizend ict-banen uit Nederland naar lagelonenlanden zullen verdwijnen (schatting: Forrester). De werkgelegenheid in de Nederlandse ict-sector groeit dan met ongeveer 44.000 banen (18 procent).
Het tweede scenario is het andere uiterste, waarin wordt aangenomen dat het komende decennium een groot aantal ict-banen uitbesteed worden (schatting IDC: 44.000). De werkgelegenheid groeit dan toch nog met zevenduizend banen (� 3 procent).
Het laatste, gematigde scenario zoekt de waarheid in het midden. Wanneer er tot 2014 twintigduizend ict-banen naar lagelonenlanden verdwijnen, groeit de werkgelegenheid met ruim 13 procent, wat betekent dat er nog 33.000 ict-banen in Nederland beschikbaar komen.
Over het algemeen concluderen de onderzoekers dat het effect van offshoring op de Nederlandse werkgelegenheid in de ict-sector de komende tien jaar naar verwachting beperkt blijft.

Commercieel en communicatief

Volgens het onderzoek zal de motivatie voor het uitbesteden van ict-werk verschuiven. Werd in de jaren negentig vooral uitbesteed vanwege een krappe arbeidsmarkt, nu wordt het vooral gedaan vanwege het kostenvoordeel dat ermee behaald kan worden. De onderzoekers van Regioplan Beleidsonderzoek verwachten dat het werk in de toekomst zal worden uitbesteed vanwege de kwaliteit van de ict-dienstverlening.

Offshore outsourcing
Ook wel offshoring genoemd: het uitbesteden of verplaatsen van arbeid naar lagelonenlanden.
Ook voor ict'ers zal er door offshoring het een en ander veranderen, volgens het rapport. Zij zullen zich flexibeler moeten opstellen ten aanzien van hun takenpakket en bereid moeten zijn om zich breder te ontwikkelen. Dit geldt vooral voor technisch geschoolde ict'ers die meer inzicht moeten krijgen in de bedrijfsprocessen van klanten en meer commerciële en communicatieve vaardigheden moeten ontwikkelen.

Beleid

De Raad voor Werk en Inkomen doet aan de Nederlandse ict-sector en de politiek drie aanbevelingen om bij te dragen aan behoud en versterking van de sector en de Nederlandse economie als geheel. De ict-sector moet concurrerender worden, vooral door constante aandacht voor innovatie. Daarnaast moet de beschikbaarheid van goed opgeleide Nederlandse ict'ers worden vergroot. Dit kan vooral tot stand komen door verbreding van de inzetbaarheid door bijscholing. Tot slot adviseert de RWI om de kennisinfrastructuur van de ict-sector te versterken en de aansluiting tussen ict-onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-18T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.