Verglazing Amsterdam van start

Wethouder: niets staat glasvezelnet Amsterdam in de weg

Dit artikel delen:

BAM/Draka Comteq Telecom gaat de eerste fase van de verglazing van Amsterdam uitvoeren. Mede omdat de combinatie speciaal voor de hoofdstad kabels heeft ontwikkeld, aldus wethouder Van der Horst.

De eerste fase betreft 40.000 woningen in drie hoofdsteedse wijken. Uiteindelijk wil Amsterdam 400.000 huizen aansluiten. Maar dan is tien keer zo veel kapitaal nodig. Nu hebben de drie aandeelhouders in Glasvezelnet Amsterdam elk zes miljoen euro ingebracht. De aandelen zijn gelijk verdeeld over de gemeente Amsterdam, vijf woningcorporaties en de ING. "Denk je dat de ING en BAM/Draka in het project stappen als er een risico bestaat dat Europa ons terugfluit", vraagt Mark van der Horst retorisch.
Officieel heeft de Europese Commissie nog geen besluit genomen over het voornemen van de gemeenteraad overheidsgeld te steken in infrastructuur. "Dat kan ook nog niet, omdat er nog geen besluit ligt", reageert de wethouder. "Reken maar dat alles en iedereen is gepolst. Als wij het net aanleggen volgens de plannen zoals we die uitentreuren hebben uitgelegd, dan hebben we overal groen licht." Eraan toevoegend geenszins van plan te zijn van de voorstellen af te wijken.
Een voorwaarde is wel dat het een open net moet zijn. Elke ondernemer, zelfs individu, moet in staat worden gesteld tegen eigen kosten diensten over de glazen vezels aan te bieden. Van der Horst wil stimuleren dat zoveel mogelijk aanbieders de infrastructuur met beide handen aangrijpen. Ook extra investeerders, om verglazing van de complete stad te versnellen, zijn volgens hem van harte welkom.

Cisco-apparatuur

BAM/Draka is gehouden aan een bouwperiode van acht maanden. "Wellicht kan het nog sneller", aldus een woordvoerder. Hij meldt dat de combinatie speciaal voor Amsterdam een tweeaderige buis in een buis heeft ontwikkeld voor de huisaansluiting. "Dat biedt onbeperkte bandbreedte en tegelijkertijd het minste graafwerk. Want de meest beperkende factor bij een project als dit is de logistiek. Je kunt niet heel Amsterdam in één keer opengooien. We hebben zeker eerst nog een half jaar nodig om een gedetailleerd netwerkontwerp te maken en dat gaat vooral over slim graafwerk." Eind 2007 moet de klus zijn geklaard. De combinatie heeft ervaring opgedaan in Groningen en Eindhoven, maar in de hoofdstad moet het toch een tandje hoger.
BBned zal het netwerk beheren en zet Cisco-apparatuur in voor het actieve Ethernet. Landelijk zijn er meer dan 75 leveranciers van diensten over glasvezel. BBned verwacht dat deze bedrijven allemaal belangstelling hebben om hun waar in Amsterdam aan de man te brengen.
Van der Horst betoogde dat Nederland al lang niet meer voorop loopt met zijn informatie-infrastructuur. "We zijn al links en rechts ingehaald. Wij gaan nu de komende twee jaar 40.000 glasaansluitingen realiseren. Dat doen ze in Japan elke twee weken! We hebben dit soort projecten alleen al nodig om bij te blijven."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-11T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.